Uskoro počinje obnova željeznog mosta na Drini

SRNA - Aleksandra Janković - 18. juna 2014. 058.ba

Zeljeznicki most u Foci

FOČA – Obnova željeznog mosta na rijeci Drini kod Kazneno-popravnog zavoda u Foči, čiji je središnji dio porušen u NATO bombardovanju 1995. godine, trebalo bi da počne ovih dana, odmah nakon izbora izvođača radova, a za projekat će, prema projektnoj dokumentaciji, biti potrebno 1.024.000 KM.

Prva faza obnove mosta, koji je sagrađan prije 113 godina i na listi je zaštićenih spomenika BiH, u okviru koje će privremena „bejli“ konstrukcija biti zamijenjena trajnim rješenjem, koštaće 700.000 KM.

Opština Foča je putem kreditnog zaduženja obezbijedila 300.000 KM, a Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske za ove namjene izdvojilo je 400.000 KM.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Branka Salamadija kaže da je u toku procedura izbora izvođača radova.

„Radiće se srednja ploča, gdje je sada `bejli` konstrukcija, čelični nosači, metalni lukovi, ograda, pješačka staza i asfaltiranje kolovoza“, rekla je Salamadija, dodavši da će se vremenski rokovi za završetak radova precizirati ugovorom sa izvođačem radova.

Most će i dalje imati jednu saobraćajnu traku za dvosmjerni saobraćaj, koji će biti regulisan semaforom. Za kompletnu rekonstrukciju, prema projektnoj dokumentaciji, potrebno je 1.024.000 KM.

Željezni most kod KPZ-a izgrađen je za vrijeme austrougarske vladavine, a rušen je i u Drugom svjetskom ratu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: