Uspomena na Vidovdan 1914.

SRNA - Aleksandra Janković - 28. juna 2014. 058.ba

Slika iz 1914 - Vidovdan

FOČA – Kuća stare fočanske porodice Hadživuković čuvar je istorijskih uspomena, a među njima posebno mjesto zauzima fotografija proslave Vidovdana 1914. godine.

Na uramljenoj fotografiji, koja je nastala samo nekoliko minuta prije nego što su austrijski vojnici prekinuli slavlje zbog atentata na prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, vide se djevojke u balskim haljinama i momci u sokolskim uniformama dok igraju kolo.

Danas jedini stanovnik ove kuće Mira Jelić Hadživuković kaže da djevojke obučene po posljednjoj evropskoj modi i mladi „sokolovi“ nisu mogli ni slutiti da će već narednog dana početi hapšenja i progoni Srba.

„Petnaest minuta nakon što je fotograf snimio ovu fotografiju, došli su žandari i naredili da se ljudi povuku. Sutradan su sve ugledne srpske mještane u Foči pohapsili i 9. avgusta, na Pantelijevdan, streljali“, kaže Mira.

Osim viđenijih pripadnika gradskog staleža, Austrougari su streljali i srpske seljake, mahom sa područja Čelebića. Ubijeno je 115 stanovnika fočanskog sreza, a dosta ih je završilo u logoru u Aradu.

Na dva drinska mosta, u gradu i na Brodu, zajedno sa dvojicom sveštenika, streljani su Mirin deda Niko Hadživuković i njegov brat Đorđe, ugledni fočanski trgovci.

Mirina baka Vojisava ostala je udovica i kao samohrana majka podizala osmoro svoje i još toliko djece od djevera. Najstarije je imalo 18 godina, a najmlađe dijete rođeno je deset dana poslije strijeljenja.

„Moja baba Vojisava dobila je poslije priznanje od Kraljevine Jugoslavije i prozvali su je – majka heroj“, napominje Mira.

Niko i Đorđe Hadživuković utemeljivači su Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ u BiH. Kraljevina Jugoslavija cijenila je njihovu žrtvu, ali ih je nakon Drugog svjetskog rata nova država zaboravila.

Slika iz 1914 - Vidovdan

Rodbina svake godine organizuje parastos na uzvišici iznad mosta gdje počivaju.

„Već 100 godina na Pantelijevdan, sa sveštenicima, nasljednici obilaze spomenik i daju parastos. Ranije se išlo na katoličko groblje kod Bolnice, gdje su bili sahranjeni, a kasnije su, tridesetih godina, njihove kosti prenesene kod mosta, gdje je podignut spomenik.

Oni su bili suosnivači ‘Prosvjete’, a nikad se niko nije interesovao za njih. Sada je najavljeno da će Savez boraca ove godine obilježiti njihovo stradanje“, kaže Mira Hadživuković.

Kuća Hadživukovića, stara dva vijeka, pravi je mali muzej, pa kod Mire često navrate studenti istorije. Prisjeća se kako je sa jednim od njih, i to Holanđaninom koji studira u Sarajevu, vodila raspravu o vidovdanskom atentatu.

„Mladi Holanđanin kaže – `Pa nije uopšte tako tetka Miro, vi meni drugačije govorite, ja sam učio u Sarajevu`.

E pa ne znam šta su u Sarajevu učili – da je Gavrilo Princip kriv za početak Prvog svjetskog rata? Pa to je bilo samo opravdanje, oni su davnih dana sve to bili pripremili, a ovo im je bio `upaljač“, kaže Mira.

Stare fotografije, ali i sačuvana dokumenta i relikvije, svjedoče o bogatom društvenom životu u Foči za vrijeme Austrougarske i posebno Kraljevine Jugoslavije.

Nakon decenija zaborava, država bi mogla da oživi sjećanje na rodoljube iz 1914, ali i da spasi od propadanja kuću Hadživukovića. Ovaj mali muzej zaslužuje i obnovu /ispucale/ fasade.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,