Vidovdan u Andrićgradu

25. јуна 2014. 058.ba

Andricgrad - mozaik

OTVARANjE KOMPLEKSA ANDRIĆGRAD U ZNAKU STOGODIŠNjICE VELIKOG RATA

VIŠEGRAD – Na Vidovdan 28. juna u kompleksu Andrićgrad u Višegradu održaće se Centralna manifestacija obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata, na kojoj će biti otvoren kompleks Andrićgrada, čija je gradnja započela prije tri godine.

U okviru vidovdanskih svečanosti patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje arhijereja, monaštva i sveštenstva Srpske pravoslavne Crkve, u 8,30 časova služiće Svetu arhijerejsku liturgiju i osvještati Hram Svetog Cara Lazara i kosovskih mučenika.

Nakon toga biće otkriven mozaik – mural sa likovima Gavrila Principa i osam mladobosanaca na zidu zgrade bioskopa „Dolly Bell“.

Najavljeno je prikazivanje filma češkog režisera Andreasa Prohaske „Atentat u Sarajevu 1914.“, kao i promocija knjige istoričara Miroslava Perišića o pozadini početka Velikog rata, a biće otvorena i Galerija „Ivo Andrić”.

U kasnim večernjim časovima biće izveden scenski prikaz „Pobunjeni anđeli“, svojevrsna rekonstrukcija Sarajevskog atentata.

Scenski prikaz „Pobunjeni anđeli“ direktno će prenositi Radio-televizija Republike Srpske i Radio-televizija Srbije.

Svečanosti obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata na Vidovdan, 28. juna u Andrićgradu, biće završene nastupom čuvenog Akademskog hora ruske armije „Aleksandrov“.

Svečanostima u Andrićgradu prisustvovaće veliki broj zvanica i novinara, a najavljen je dolazak i najviših predstavnika državnog i političkog života Srbije i Republike Srpske.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: