Vučić na Vidovdan možda u Višegradu

04.06.2014.

Aleksandar Vučić

ANDRIĆGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je moguće da 28. juna, kada se obilježava stogodišnjica od početka Velikog rata, bude u Beogradu, ali i u Višegradu i u Sarajevu.

“Još ne znam gde ću biti tog dana. Možda u Beogradu, možda u Višegradu, možda u Sarajevu, a možda i na sva tri mesta”, rekao je Vučić za bečki “Standard”.

Vučić je podsjetio da je, nakon stupanja na dužnost premijera, prvo posjetio Sarajevo da bi podržao integritet i suverenitet BiH, iako, kako je naglasio, Srbija ima posebne veze sa Republikom Srpskom.

“Nemamo problem da uputimo poruku svim građanima BiH da mi kao Srbija poštujemo teritorijalni integritet BiH. Verujem da Srbija postaje nešto kao stub stabilnosti, za razliku od onoga što je bila ranije. Činimo najbolje da se postigne regionalna stabilnost”, poručio je Vučić.

Govoreći o Ukrajini, Vučić je naveo da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet te zemlje kao člana UN, što je u saglasnosti sa vrijednostima EU i Kopenhaškim odlukama, kao i svim drugim međunarodnim pravilima.

“Srbija nije uvela nikakve sankcije Rusiji, jer ima puno ekonomskih i političkih razloga za to, ali da to ne znači da podržava sve korake Rusije”, naglasio je premijer Srbije.

Vezano za predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da nema sumnje da Srbija nikada nije pozvala na bojkot glasanja, što je veoma značajno.

Objasnio je da razgovara sa srpskim stanovništvom na Kosovu i rekao da će zajednica srpskih opština biti formirana tokom narednog mjeseca.

U kratkom osvrtu na katastrofalne poplave koje su pogodile Srbiju, Vučić je rekao da se ne može sve preduprijediti i da je tokom krize iskazana prava solidarnost, marljivost i angažman u pomoći onima koji su bili u opasnosti.

On je ocijenio da je država dobro reagovala i da je sada potrebno obnoviti djelove zemlje, posebno u centralnoj i zapadnoj Srbiji, kao i da je potrebno novac trošiti na što je moguće iskreniji i transparentniji način, i da to moraju vidjeti građani.

Vučić je još jednom odbacio tvrdnje OEBS-a da je u Srbiji prisutna cenzura i ugrožena sloboda govora i istakao da OEBS nije ponudio nijedan dokaz kojim bi argumentovao svoju tvrdnju.