Završna promocija projekta „Sačuvajno naše rijeke“

05.06.2014.

Šetnja djece ekologa u Višegradu

PROMOTIVNA ŠETNjA MLADIH EKOLOGA

VIŠEGRAD – Uz učešće volontera Demokratskog centra „Nove nade“, Udruženja građana „Eko zona“ i mladih ekologa Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Višegradu je 5. juna realizovana završna promocija međugraničnog ekološkog projekta „Sačuvajmo naše rijeke“.

Mladi ekolozi, ovom prilikom, učestvovali su u promotivnoj šetnji od zgrade „Elektrodistribucije do Trga palih boraca, gdje je održan prigodan program i konferencija za štampu, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta „Sačuvajmo naše rijeke“, koji finansira Evropska unija kroz IPA program prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Na konferenciji su govorili Mila Gračanin, voditelj projekta, Miroslav Nešković, načelnik odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove opštine Višegrad i Boris Šušnjar, predsjednik udruženja građana „Eko Zona“.

-Udruženje građana Demokratski centar „Nove nade“ iz Višegrada je u decembru, 2012. godine počeo sa realizacijom ovog projekta čiji je cilj da doprinese očuvanju životne sredine kroz uklanjanje divljih deponija i podizanje nivoa svijesti građana o pravilnom odlaganju otpada, istakla je Mila Gračanin, dodavši da se kroz projekat već 18 mjeseci realizuju raznovrsne ekološke aktivnosti.

Ona je podsjetila da projekat realizuje Demokratski centar „Nove nade“, uz partnerstvo sa Opštinom Višegrad, a da je uUkupan budžet projekta iznosio 159,967.80 evra, od čega je Evropska unija finansirala 135,915.00 evra, a opština Višegrad 24,052.80 evra.

Šetnja djece ekologa u Višegradu

-Ciljne grupe na ovom projektu su opština Višegrad i njeni građani, kao direktni korisnici, a uz njih i brojni turisti koji su bili obuhvaćeni kampanjom „I čisto i bistro“, naglasila je Gračaninova.

Miro Nešković je podsjetio na značaj ovakvih projekata, koji najdirektnije pomažu Opštini Višeegrad na sanaciji divljih deponija i podizanju ekološke svijesti kod građana.

Predsjednik udruženja građana „Eko zona“, Boris Šušnjar je naglasio da su njihovi volonteri aktivno učestvovali u implementaciji nekoliko aktivnosti kroz ovaj projekat, čime su stekli značajno iskustvo koje će im pomoći kod aplikacija za slične ekološke projekte.

Sumirajući provedene aktivnosti u „Novim nadama“ ističu veliki doprinos ostvarenju opšteg cilja projekta, uspostavljanja održivog modela zaštite životne sredine kroz uklanjanje šest divljih deponija na području Višegrada, pored rijeke Drine, kao i pospješivanja monitoringa komunalne policije za zaštitu ovog područja.

Projektom su u značajnoj mjeri obezbjeđeni uslovi za promjenu navika lokalnog stanovništva kroz podizanje svijesti o pravilnom odlaganju otpada, a komunalna policija Opštine Višegrad će dobiti i terensko vozilo za efikasniji rad na unapređenju ekologije.