„Čarolija“ na sastavku dva Rzava

23.07.2014.

Kupalište u Vardištu

VIŠEGRAD – I pored toga što od 1989. godine Višegrad okružuju dva akumulaciona jezera, što bi po logici stvari trebala biti velika prednost, na užem području grada nema pristojne plaže za kupanje uz Drinu, osim kupališta „Jaz“ u Međeđi, a već decenijama zagovarani i obećani bazen još iz vremena gradnje HE „Bajina Bašta“, tek u najnovijim planovima opštine Višegrad trebao bi se graditi uz sadašnji sportski centar, pored Rzava.

U nedostatku pravih, male divlje plaže uz Rzav su mjesta na kojima se kupači rashlađuju u vrelim ljetnim mjesecima.

Sve brojniji kupači i ljubitelji prirode rado odlaze i na plažu „Čarolija“, koju je još 2007. godine, na sastavcima Bijelog i Crnog rzava u Vardištu, formirao Čedo Jovičić, istinski zaljubljenik ekologije i nedirnute prirode.

Plaža je u povodnju, decembra 2010. godine, bila potpuno uništena, nakon čega je obnovljena.

– Poslije poplave sam uradio dodatne sadržaje, počev od natkrivenih pečurki za goste, male terasa nad rijekom, ljuljačke i klackalice za mališane i igrališta za odbojku na pijesku, kaže Jovičić, dodajući da su na usluzi gostima uvijek hladno pivo i sokovi, te uslužni rostilji.

Čedo Jovičić

Obnova sadržaja

On dodaje da mu je varljivi Rzav i nakon 2010. godine u nekoliko navrata uništio brojne sadržaje koje ovih dana obnavlja uz podršku opštine Višegrad, koja je odobrila radnu mašinu za uređenje plaže.

– Nakon što proširimo korito crnog Rzava i uredimo plažu obnovićemo i popularno bure u vodi koga smo prozvali vodenim šankom, kazuje Jovičić, šeretski dodajući da čak razmišlja da to patentira.

Uz igralište za odbojku na pijesku uskoro će biti postavljen koš za uličnu košarku.

– Planiram, u saradnji sa Mjesnom zajednicom Vardište i Srpskim sokolskim društvom „Soko“, da do narednog ljeta ovdje uredimo igralište za mali fudbal, na kome bi se održavao i memorijalni Sokolov turnir „Dragan Grujević-Gaga“, najavljuje Jovičić.

Sve u svemu plaža „Čarolija“ ima posebnu dušu i pravi je mamac za brojne višegrađane, stalni gosti su užičani i beograđani porijeklom iz Vardišta, a povremeno dolaze i turisti iz evropskih zemalja, željni iskonske i čiste prirode, ali i pravog osvježenja.

Kupalište u Vardištu

Jedinstven temperaturni fenomen dva Rzava

– Ovi sastavci, odakle prema Višegradu teče Rzav, su svojevrsni fenomen zbog velike razlike u temperaturi vode dva Rzava. Temperatura Bijelog Rzava, koji dolazi kanjonom sa područja Zaovina na Tari, tokom ljeta je od 8 do 11 stepeni, a Bijelog Rzava, koji stiže otvorenim tokom sa Zlatibora, čak 26 do 28 stepeni! Kad se ovdje sastanu dobije se idealna temperatura vode za kupanje od 20 do 22 stepena, pojašnjava Jovičić.

Uz tradicionalnu uzrečicu „samo opušteno“ Čedo Jovanović je uvijek spreman za šalu i razgovor sa gostima.

– Male stvari čine ovo mjesto čarobnim i privlačnim. Tako brojne goste ovog ljeta dočekujemo i sa novom parolom „radno vrijeme do iznemoglosti“, šeretski pokazuje Jovičić na drvenu tablu sa ovim neobičnim natpisom.

I zaista, vrijedi doći na sastavke dva Rzava i osjetiti pravu čaroliju. Slično je i na uzvodnim plažana, odskora uređenim, uzvodno od „Čarolije“, na Crnom Rzavu.