Đorđe Tamburić, poznati svjetski modni dizajner, rodom iz Goražda

11.07.2014.

Đorđe Tamburić

RAME UZ RAME SA ARMANIJEM

Širom svjetskih meridijana žive brojni Goraždani koji su priznati i cijenjeni. Na žalost, o većini njih malo toga znamo. Ratne godine su nas raspršile na sve strane, a za predstavljanje svih tih ljudi bi bili potrebni mjeseci istraživanja i pisanja.

Đorđe Tamburić (a.k.a George Styler), poznati modni kreator, vuče korijene iz goraždanskog kraja. Stupili smo u kontakt sa njim, propitali ga „i uzduž i poprijeko“. Obećao nam je i da će nas posjetiti.

Đorđe, prvo nam reci kojim imenom da te zovemo?

Džordž Stajler je samo moje umjetničko ime, po kojem me znaju u svijetu, a kada sam na našim prostorima volim da me zovu pravim imenom.

Predstavi nam sebe u par rečenica. Čime se ustvari baviš, šta podrazumijeva posao modnog dizajnera, gdje trenutno živiš?

Ja sam modni dizajner. Diplomirao sam dizajn tekstila i odjeće u Beogradu, a nakon toga godinama radio za domaće modne kuće. Živim u Beogradu, ali je moj rad priznat širom svijeta, tako da zbog posla mnogo putujem. Bavim se kreiranjem odjeće za žene i muškarce, a prepoznatljiv sam po odjevnim predmetima od trikotaže. Ono što prikazujem na modnim revijama u svijetu može se nazvati konceptualna moda, a to je odjeća koja nosi određenu umjetničku poruku.

Tvoji roditelji su porijeklom iz Goražda?

Rođen sam u Goraždu, u kojem sam živio do devete godine. Pohađao sam osnovnu školu „Maksim Gorki„ i iz tog perioda nosim brojne lijepe uspomene. Kasnije sam živio u Crnoj Gori i Srbiji, ali se uvijek lijepo osjećam kada posjetim rodni kraj.

Djordje Tamburic - kolekcija

Kako je započela tvoja modna karijera?

Nakon što sam završio fakultet za dizajn, imao sam sreću da sam vrlo brzo našao posao u struci. Proveo sam šest godina radeći za poznatu modnu kuću „Todor“, gdje sam mnogo naučio i usavršio se u različitim oblastima mode i tekstila. Sarađivao sam i sa drugim modnim kućama, a za mene su se interesovale i inostrane kompanije. Tek 2012. sam shvatio da je došlo vrijeme da se osamostalim i da prikažem svoju prvu samostalnu kolekciju. To se desilo u Holandiji, na modnom događaju „Fashion clash“, gdje je zapravo sve počelo.

Koji su tvoji najveći dosadašnji uspjesi, na kojim poznatim modnim revijama si uzimao učešće, sa kojim poznatim kretaorima si sarađivao?

Nakon Holandije, slijedi i revija na „Beogradskoj nedelji mode“, gdje sam nagrađen Bazarovom nagradom i gdje me je bolje upoznala domaća publika. Moje prvo pojavljivanje u Londonu desilo se par mjeseci kasnije, gdje sam odabran da predstavljam Srbiju na „International Fashion Showcase – London Fashion Week“. Izložba u Londonu mi je donijela dosta toga dobrog, jer je time otpočelo i interesovanje za moj rad, a moje kreacije se pojavljuju u poznatim modnim magazinima. Nakon toga, imao sam još dvije uspješne revije u Beogradu, gdje sam dobio Blicovu nagradu. Moglo bi se reći da je moj najveći uspjeh do sada to što sam u februaru ove godine proglašen za Ones to watch dizajnera sezone u Velikoj Britaniji, gdje sam kao nagradu dobio priliku da prikažem reviju na London Fashion Week–u.

Reci nam nešto više o svom nastupu na Londonskoj nedelji mode (London fashion week). Kreacije koje si tamo predstavio su inspirisane etno motivima? Pročitali smo da si, u okviru programa „Ones to watch“, izabran među 290 kandidata, zajedno sa još troje dizajnera, na konkursu kojim je rukovodio prestižni žiri…

Bio sam jako srećan kada sam baš ja izabran od velikog broja kandidata i što su me modni eksperti uvrstili u grupu dizajnera koji predstavljaju budućnost britanske i internacionalne modne scene. Sama revija je bila vrlo zapažena i naišao sam na jako dobre kritike mog modnog pravca koji kombinuje balkanski etnos sa stilovima drugih naroda. Oni su ocijenili kao nešto novo i uzbudljivo, a zvuci Bregovića i opanci sa „bodljama“ su još bolje dočarali krajeve iz kojih dolazim. U kolekciji sam sarađivao sa udruženjem građana „Aurora“ iz Sokoca, ali i sa proslavljenim brendom iz Srbije – kompanijom „Sirogojno“.

Djordje Tamburic - kolekcija

Da li si čuo za „Sabor starog pjevanja u Srba“, koji se svake godine, u junu mjesecu, održava u porti crkve Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici kod Goražda? Misliš li da bi u nošnjama brojnih pjevačkih društava i folklornih ansambala koji se tu okupljaju i pristižu iz raznih krajeva mogao steći neku novu inspiraciju?

Ove godine sam propustio taj događaj, ali bi mi bilo zadovoljstvo da dođem sledeće godine. Sve što je vezano za tradiciju, uključujući i narodne nošnje je nešto što je za mene jako inspirativno. Gotovo da u svakoj kolekciji imam te etno momente i sigurno je da bih na toj smotri uživao.

U tom slučaju, pozivamo te da prisustvuješ prvoj idućoj smotri narodnog pjevanja.

Hvala, sa zadovoljstvom ću prihvatiti poziv.

Koji su tvoji planovi za blisku, a koji za dalju budućnost? Postoji li realna mogućnost da te jednog dana modni novinari svrstaju u rang Armanija, dvojca Dolče end Gabana, Vivijen Vestvud, Iv Sen Lorana?

Ja sam već imao sreću da se moja kolekcija našla rame uz rame sa pomenutim dizajnerima, u magazinima kao što su „Vogue“ i „Glamour”, ali da bih postao jednako uspješan kao oni potrebne su godine truda. Za sada mi je bitno da ostvarim kontinuitet u prezentovanju svog rada u svijetu, a novu reviju ću prikazati u septembru mjesecu. Imam već mnogo poziva za modne događaje širom svijeta i već uveliko radim na novoj kolekciji…

Đorđe, hvala ti na izdvojenom vremenu. Nadam se da se vidimo uskoro u Novom Goraždu.

Naravno, nema na čemu i hvala vama.

Ukoliko vas interesuje nešto više o Đorđu, uvijek možete posjetiti i njegov zvanični sajt georgestyler.com.