Interkulturalni kamp Strgačina–Rudo 2014

17.07.2014.

Interkulturalni kamp Strgačina Rudo

RUDO – Udruženje osoba sa posebnim potrebama „NADA“ Rudo, uz finansijsku podršku Ambasade SAD u BiH i ove godine organizuje ljetnji kamp za učenike osnovnoškolskog uzrasta kao i članove udruženja za pomoć osobama sa posebnim potrebama.

Druženje djece iz 12 škola (OŠ Rudo – Rudo, OŠ Avdo Smajlović – Sarajevo, OŠ Mak Dizdar – Vitkovići, OŠ Vuk Karadžić – Višegrad, OŠ Milan Ilić Čiča Šumadijski – Han Pijesak, OŠ Mokro, OŠ Mustafa Mulić – Šije i OŠ Huso Hodžić – Tešanj, OŠ Aleksa Šantić – Vojkovići, OŠ Sveti Sava – Foča, OŠ Džemaludin Čaušević – Sarajevo i OŠ Ćamil Sijarlić – Sarajevo) i 12 udruženja iz Bosne i Hercegovine (Pale, Sarajevo, Kiseljak, Zvornik, Milići, Goražde, Han Pijesa, Tuzla, Gradačac, Višegrad, Srebrenica i Rudo), održaće se u mjestu Strgačina, opština Rudo, u prostorijama obnovljene osnovne škole, u periodu 29.07.–17.08. 2014. godine.

Ovo druženje biće nastavljeno u drugom dijelu projekta kroz organizaciju karavana, koji će djeci iz udruženja pružiti priliku da posjete 4 škole – učesnice kampa.

I za ovo druženje pripremljene su razne edukativne i zabavne aktivnosti, kao što su radionice interkulturalizma, dramska, istorijsko-geografska, mini škola tenisa i dr.

Takođe, tokom boravka na kampu djecu očekuju i dva izleta. Jedan je u prirodi, u već poznatom izletištu Bijeljevine nedaleko od Strgačine, koje je poznato po čudotvornoj vodi, koja se pojavljuje i nestaje.

U sklopu drugog izleta, učesnici kampa imaće priliku da posjete Višegrad i Rudo i tom prilikom se upoznaju sa osnovnim kulturno-istorijskim obilježjima ovih krajeva.