Kako je „kresan list“

SRNA - Radoje Tasić - 30. јула 2014. 058.ba

Kako je kresan list

VIŠEGRAD – Poslije Drugog svjetskog rata, posebno pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, seljaci u selima višegradske i goraždanske opštine imali su veliki broj sitne i krupne stoke, ali je uvijek problem bio manjak ispaše.

Stoka se kilometrima gonila na pašu, pa su tako iz sela Bijele čobani goveda tjerali preko rijeke Rzava u državnu šumu Gajeve, za šta se plaćala „pašarina“, ili u planinu Dikavu na obronke Tare, gdje su imali kolibe i svaki domaćin po „šest kosa“ livade.

Isto su radili i seljaci iz sela Crnčića, Veletova, Stoca i Staniševca, a Mokrogorci su za ispašu koristili livade kosanice u Ljutom polju na planini Tari.

Ali, kada „trava izda“, a stoke u toru i štali ima mnogo, seljaci su obavezno „kresali list“ ili lisnike, kako su ih u ovim krajevima zvali.

„List je kresan na stablima hrasta, bukve, jasena i drugih vrsta drveta u septembu, kada se radi na njivi i poljima“ – priča Milorad Ćiković iz Novog Goražda.

Kresači lista bili su mladići vješti penjanju na „vrletno“ drveće, a u tom poslu bili su naoružani samo malom oštrom sjekiricom sa malom sapilom.

List se kresao na izuzetno sunčanom danu, a domaćin bi se popeo navrh drveta i odozgo ka dolje sjekao grane sa listom do stabla. Grane bi padale na zemlju ili trnje okolo i u toku dana bi se sušile.

Te grane poslije bi bile slagane jedna na drugu i trpane u obliku sijena u okrajcima livada ili u šumi, a nije bila rijetkost da se slažu na nagranjak.

Zimi bi se „lisnik“ razvršio i na volovskoj zaprezi na saonama dovozio do štala gdje je polagan ovcama, a nerijetko i govedima, tako da je uspješno zamijenjivao sijeno.

Rijetki su danas domaćini /jedino ih ima nekoliko u selima opštine Rudo/ da „krešu list“, jer nema mnogo ni goveda ni ovaca.

U godinama kada se nije moglo nakositi dovoljno trave za zimsku ishranu stoke, opštine su donosile odluke o dozvoli kresanja lisnika i u državnim šumama.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: