Na pomolu nova privatizaciona prevara? [VIDEO]

RTRS - 16. јула 2014. 058.ba

Policija

FOČA – Policijski službenici Stanice javne bezbjednosti Foča i Јedinice za suzbijanje privrednog kriminaliteta, finansijske istrage i suzbijanje pranja novca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su, postupajući po nadzoru i zahtjevu Okružnog tužilaštva Trebinje, podnijeli dva Izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv Č.M, V.V, P.G, P.N. i O.A. iz Foče.

RTRS je saznao da su izvještaji podneseni protiv advokata iz Foče Mile Čajevića, bivšeg šefa Odjeljenja podrške i transakcionog bankarstva filijale Nove banke u Foči Vojislava Vukadina, Gordana Pavlovića kao vlasnika više preduzeća, i to „Srbinjeputevi“ Foča, „Pavgord“ Foča i većinskog vlasnika kapitala preduzeća „Tehnokom“ Foča, direktora preduzeća „Srbinjeputevi“ Foča Nedeljka Pavlovića, te Almine Oruč – sudije Okružnog privrednog suda Istočno Sarajevo, a prethodno sudije Osnovnog suda u Foči. Svi se sumnjiče da su nakon privatizacije, zloupotrebom položaja, omogućili Gordanu Pavloviću, vlasniku „Srbinjeputeva“ i sa njim povezanim licima, nezakonito otuđenje nekretnina „Tehnokoma“, čime je ovo preduzeće oštećeno za više od milion i po maraka.

Prijavljeni se sumnjiče da su, u vremenskom periodu od 2008. do 2012. godine, nakon provedenog postupka privatizacije nad preduzećem „Tehnokom“iz Foče, zloupotrebljavajući svoje položaje u društvu kao i funkcije koje su obavljali u navedenim preduzećima, odnosno zloupotrebljavajući položaj advokata i položaj postupajućeg sudije u izvršnim postupcima vođenim kod Osnovnog suda u Foči nad imovinom preduzeća „Tehnokom“, kao i položaj šefa odjeljenja u FilijaliNove banke u Foči, omogućili nezakonito otuđenje imovine – nekretnina preduzeća „Tehnokom“ iz Foče i sticanje prava vlasništva nad tim nekretninama P.G. i sa njim povezanim licima, koja su na taj način stekla protivpravnu imovinsku korist, a čime je preduzeće „Tehnokom“ oštećeno za iznos od preko 1.500.000,00 KM.

Na taj način prijavljena lica su izvršila krivična djela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, „Zloupotreba službenog položaja i povjerenja“, „Nesavjestan rad u službi“, te krivična djela „Posebni slučajevi falsifikovanja isprave“.

Tokom istrage identifikovani su poslovni prostori koji su bili u posjedu preduzeća „Tehnokom“ iz Foče, za koje je utvrđeno postojanje osnova sumnje da su otuđeni na nezakonit način, te je na osnovu prijedloga policijskih službenika doneseno rješenje Osnovnog suda u Foči kojim se zabranjuje daljnje raspolaganje i otuđenje navedenih nekretnina koje su u vlasništvu trećih lica, a sa ciljem sprečavanja daljnjeg otuđenja imovine „Tehnokoma“.

Ukupna površina poslovnih prostora je 1.580 kvadratnih metara, a tržišna vrijednost poslovnih prostora koji su blokirani oko 3.000.000,00 KM.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,