Na Tjentištu ljetni volonterski samit

23.07.2014.

Volonterski samit na Tjentistu

FOČA – Na području Nacionalnog parka “Sutjeska” održava se sedmi samit na kojem učestvuje oko 200 volontera iz 27 zemalja, u organizaciji Evropske federacije za interkulturalno učenje, a pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope.

Cilj samita, koji je počeo 21. i traje do 26. jula, jeste upoznavanje i druženje volontera iz Evrope, razvijanje interkulturalnog učenja i promocija zemlje domaćina, rečeno je Srni u Udruženju građana “Interkulturni susreti u BiH”, koje je domaćin ovog sedmog po redu, a jednog od najvećih okupljanja volontera.

Tema ovogodišnjeg samita je međuvjerski dijalog, a volonteri će u brojnim radionicama nastojati da unaprijede svoje razumijevanje ove teme, sa posebnim osvrtom na situaciju u BiH.

Ove godine samit ima i humanitarni karakter, jer će svi volonteri sa sobom donijeti knjige koje će biti poklonjene biblioteci u Foči.

Svake godine volonteri se trude da urade nešto i za lokalnu zajednicu koja je domaćin samita, pa će tako ove godine raditi na adaptiranju Osnovne škole u Popovom Polju, kao i u uređivanju Nacionalnog parka.