Nove spoznaje žena sa Romanije

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 10. jula 2014. 058.ba

SNOP radionica

DEKUPAŽ TEHNIKA NA ODBAČENIM PREDMETIMA

ROGATICA – Uz šivenje, pletenje, heklanje, tkanje, izradu filca pa i rad na računarima, članice seoskog udruženja žena „Snop“ iz Gučeva kod Rogatice, ovih dana osposobljavaju se za još jednu vještinu sa kojom bi u budućnosti trebalo da osnaže svoj ekonomski položaj.

Riječ je o drevnoj dekupaž tehnici, odnosno ukrašavanju čvrstih materijala: drveta, plastike, keramike, stakla i kartona.

Rezultat je o dijelu projekta „Žensko preduzetništvo kao mogućnost ruralnog razvoja lokalnih zajednica“ čiju realizaciju je za područje opština Rogatica, Sokolac i Han-Pijesak švajcarska fondacija OAK povjerila „Snopu“ iz Gučeva koji u svom članstvu ima najviše seoskih žena.

Jedna od komponenti ovog projekta je i dekupaž tehnika kojom se na Romaniji rijetko ili niko nije bavio.

SNOP radionica

– Cilj je da se i na ovaj način iskaže ženska kreativnost iz koje kao krajnji rezultat trebao da dođe korist ženi kao stvaraocu, njenom domaćinstvu i široj zajednici od mjesne do lokalne i republičke, reče predsjednica „Snopa“ i koordinator projekta Slađana Ujić.

– Realizacija projekta u tehničkom smislu, dodala je ona, ide kroz radionice po opštinama. U Sokocu već je održana i na njoj je bilo preko 40 žena. Rezultati su iznad očekivanja.

U Rogatici je, uz podršku Osnovne škole „Sveti Sava“, radionica održana prošle srijede u popodnevnim časovima. Učešće je uzelo preko 20 žena, među kojima je, što je, po kazivanju Ujićeve, posebno važno, bilo najviše mladih, pa i djevojčica iz osnovne škole.

Uz stručne upute asistenta u projektu Snežane Kojadinović, pošlo se od običnih saksija za cvijeće, čaša, bokala, flaša, tanjira i drugih uglavnom odbačenih ili pripremljenih za odbacivanje predmeta.

– Iako bez ikakvog ranijeg predznanja, idući korak po korak, i korištenje bijele boje za beton, tempera, tutkala, laka i za ovu priliku obezbijeđen veći broj salveta sa različitim motivima, vrlo brzo se došlo do prvih predmeta sa ukrasima ništa manje ljepote nego mnogi koji se skupo plaćaju u trgovinama, a dolaze bog zna odakle i ko je od njih imao najviše koristi, priča Kojadinovićeva.

SNOP radionica

– Ovo je, naglašava ona, dokaz da i naše žene znaju i mogu više nego što vlada mišljenje o njima. Kroz ovu radionicu i radionice za izradu filca i pletenja, koje smo kao dio ovog projekta održali prošle zime u prostorijama Doma za stara lica „Sunce“ u Rogatici, čiji rezultat smo pokazale na mini modnoj reviji na već tradicionalnom „Romanijskom prelu“ u Podgaju početkom marta, vidjelo se da su žene veliki razvojni potencijal koga treba pravilno usmjeriti i uz širu podršku maksimalno iskoristiti za jačanje ekonomskog položaja seoske žene i sela kao cjeline.

Ovaj projekat, koji će trajati do kraja godine, i dobar dio drugih koji su kroz „Snop“ realizovani biće osnova za predstojeću izradu Strateškog plana razvoja ovog udruženja za period 2015-2018. godina. Želja je da se više vrednuje rad seoskih žena i proizvoda koje one stvaraju primjenom Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu u Republici Srtpskoj.

Radionica na istu temu za područje opštine Han-Pijesak održaće se na jesen, odnosno čim se obavi veći dio ljetnih radova u selima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,