Obilježeno 495 godina od štampanja Služabnika i liturgije

02. jula 2014. 058.ba

495 god stamparije u N Gorazdu

FORMIRAN ODBOR ZA OBILjEŽAVANjE 500 GODINA GORAŽDANSKE ŠTAMPARIJE

NOVO GORAŽDE – U hramu Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici kod Novog Goražda 1. jula je obilježena 495-ta godišnjica štampanja Služabnika i liturgije u Goraždanskoj štampariji, prve na prostorima BiH i druge na Balkanu, u kojoj su štampane ćirilične crkvene knjige od 1519. do 1523. godine, odakle je pod najezdom Turaka preseljena u Trgovište u Rumuniji.

Profesor Slavko Topalović je podsjetio na brojne aktivnosti od 1999. godine na obnovi hrama koji je bio porušen, zapaljen i devastiran u ratu 1992. godine, kao i štampanju fototipskog izdanja knjiga Goraždanske štamparije, a inžinjer Milomir Tamburić, koordinator svih aktivnosti u dosadašnjem Odboru, prezentirao je obimnu projektnu i drugu dokumentaciju za gradnju replike spomen štamparije.

Na ovom skupu je pokrenuta inicijativa za osnivanje Odbora za obilježavanje 500 godina Goraždanske štamparije, čija će okosnica biti raniji odbor, ozvaničen i proširen od strane Skupštine opštine Novo Goražde, na čijem čelu će po funkciji biti načelnik ove lokalne zajednice.

– Pred ovim Odborom su brojni zadaci, počev od pokretanja kulturne manifestacije „Sveti Đorđe na Drini“ i ustanovljavanja „Povelje Ljubavića“, nagrade za najbolje grafično rješenje ćiriličnih knjiga objavljenih na srpskom govornom području, pa do pribavljanja svih saglasnosti i dokumentacije za što skoriji početak gradnje replike Goraždanske štamparije, naglasio je Milomir Tampurić.

Parog goraždanski, Novica Ćebić, je izrazio očekivanje da će se brojnim aktivnostima na izgradnji sadržaja spomen štamparije i završetka slikopisanja hrama Svetog Đorđa pridružiti pravoslavni vjernici i dobročinitelji iz svih srpskih zemalja, Vlada Republike Srpske, prosvjetne i kulturne institucije Srpske, Srbije i Crne Gore.

Po riječima načelnika opštine Novo Goražde, Dalibora Neškovića, ova lokalna zajednica u potpunosti podržava predložene aktivnosti, kako bi se 2019. godine na dostojan način obilježio veliki jubilej, 500 godina od početka rada Goraždanske štamparije.

– Novo Goražde je mala i nerazvijena opština, ali na srpskoj kulturnoj i duhovnoj mapi zauzima jedno od najznačajnijih mjesta. Nadam se da će ova generacija to znati cijeniti i obnavljanjem Goradanske štamparije do 1919. godine odužiti se našim slavnim precima, poručio je Nešković.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,