Počela realizacija projekta „Vodovod i kanalizacija“ u Rogatici

12.07.2014.

Realizacija vodovoda u Rogatici

INVESTICIJA „TEŠKA“ ŠEST MILIONA MARAKA

ROGATICA – Za dan-dva u Rogatici počinju intenzivni radovi na realizaciji prve faze projekta „Sanacija vodovodnog i kanalizacionog sistema opštine Rogatica“ u okviru koga će se uraditi četiri kilometra vodovodne i devet kilometara kanalizacione mreže.

Ovim se u djelo provode četverogodišnje pripreme za najznačajniju i najskuplju investiciju u poslijeratnom periodu na području opštine. Započete u avgustu 2010. kada je formiran tim od tada najodgovornijih ljudi u opštini kome je stavljeno u zadatak da radi na investiciji stoljeća, kako je tada nazvan projekat „Sanacija vodovodnog i kanalizaciog sistema (ViK) u Rogatici“.

Vremenom se došlo do saznanja da će ta investicija biti „teška“ 6 miliona maraka. Uslijedio je zahtjev Evropskoj uniji da i Rogatica uđe u red opština koje će kroz projekat vodovodne i kanalizacione infrastrukture u BiH kreditirati Evropska investiciona banka.

Poslije dugotrajne prepiske, projekata i dopuna projekata, odobreno je 3 miliona i 25.000 maraka, odnosno 50 posto od ukupno potrebnih sredstava. Za ostalih 50 posto opština je upućena na donatore i vlastito učešće iz budžeta u omjeru 35:15 posto.

Pošto su odobrena kreditna i sredstva budžeta opštine postali operativna, odlučeno je da se priđe realizaciji prve faze projekta „ViK“ u kojoj je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u naselju Borač 2, kanalizacija u Plješevici i Ptičijaku i nabavka opreme za održavanje sistema, detekciju i opravku kvarova.

Implementacioni tim pri Administrativnoj službi opštine objavio je javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača.

Između više ponuđača najpovoljnije je bilo DOO „Mibral“ iz Sarajeva sa čijim je predstavnicima ugovor potpisao načelnik opštine Tomislav Puhalac uz obavezu da se radovi obave za 18 mjeseci, odnosno od jula ove do zaključno sa januarom 2014. godine.

Simbolično, uručivanjem građevinske dozvole za rad, izvođač radova uveden je u posao prošlog četvrtka, 10. jula.

– Efekti prve i ostalih faza projekta, rekao je uz potpisivanje ugovora sa izvođačem radova načelnik Puhalac, trebalo bi da utiču na smanjenje gubitaka u dotoku vode u grad i prigradska naselja do koga je dolazilo zbog lošeg kvaliteta postojećih cijevi i njihovog pucanja.

Sa završetkom prve uslijediće i druga faza – izgradnja glavnog transportnog cjevovoda od izvora u Ziličini do pumpne stanice u samom gradu.

Prema prvim konturama projekta „ViK“ predviđena je i izgradnja vodovoda u mjesnim zajednicama Plješevica, Seljani, Žepa, Osovo i Kozići. Tu je i rekonstrukcija vodovoda u MZ Borike i izrada projektne dokumentacije za vodosnadbijevanje područja MZ Stjenice.

Tekst i foto: Sreten Mitrović