Pod rukovodstvom Emira Kusturice u Višegradu se ostvaruje još jedan projekat [VIDEO]

Mira Andrić - 22. jula 2014. 058.ba

Pripreme za veslanje u Sasama

Balkanski šampionat u veslanju

VIŠEGRAD – Nizvodno od Andrićgrada u Višegradu na desnoj obali rijeke Drine, po ideji svjetski poznatog režisera Emira Kusturice, gradi se staza za evropska veslačka takmičenja u dužini od 2,5 kilometara.

Šef gradilišta Radomir Stojić, kaže da se radovi izvode u dvije faze.

„Jedna ekipa radnika bagerima i rovokopačima krči šiblje na priobalju, vadi panjeve i izvlači teška stabla, kako bi se dobio profil staze. Istovremeno druga ekipa ravna i proširuje teren za stazu. Plan je da se radovi završe do sredine septembra, kada bi na Drini trebalo da se održi Balkansko prvenstvo u veslanju“, potvrdio je inženjer Stojić.

Pripreme za veslanje u Sasama

On dodaje da će, prema projektu, na vodi biti urađeno sedam staza i to šest takmičarskih i jedna povratna.

„Svaka staza će biti široka 12 metara koja će biti pregrađena tzv. bovama. Bukvalno Drina se ispravlja na tom dijelu u dužini oko 400 metara, zbog pravca koji je potreban za takmičanje u veslanju“, kazao je Stojić.

​U sklopu cijelog projekta urediće se priobalje rijeke Drine u dužini od tri kilometra sa pristupnim putevima. Cijeli prostor će biti osvijetljen i naknadno može poslužiti kao trim-staza za bicikliste i šetalište. Na pojedinim mjestima će biti napravljene montažne tribine za gledaoce. Prilikom raskresivanja obale vodilo se računa da se ne uklanjaju zdrava visoka stabla koja čuvaju obalu od erozije a ujedno predstavljaju prirodni dekor u cijelom projektu.

Na početku veslačke staze, na mjestu gdje se banjski potok uliva u Drinu, planirano je da se izgrade objekti za svlačionice takmičara i administrativni dio za sudije, kao i hangar za čamce.

Pripreme za veslanje u Sasama

Ovim novim projektom, po ideji profesora Emira Kusturice, sa moderno opremljenim smještajnim kapacitetima u Andrićgradu , Višegrad će dobiti gotovo sve uslove za održavanje sportskih treninga na visokom nivou.

​Ovaj jedinstven projekat u BiH finansira Ministarstvo šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske a u prvu fazu je uključena mehanizacija firme „Lotika“. Ako sve bude teklo po planu, krajem septembra ove godine u Višegradu će biti održano Balkansko prvenstvo u veslanju sa velikim brojem zemalja učesnika. Na osnivačkoj skupštini veslačkog saveza RS-e za njenog predsjednika izabran je Emir Kusturica a sjedište republičkog saveza je u Andrićgradu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,