Sokolov grad – Završeni pripremni radovi na oko dva hektara

07.07.2014.

Sokolov grad - plac

SOKOLAC – Na Ravnoj Romaniji kod Sokoca završeni su pripremni radovi na oko dva hektara površine na kojoj će biti građeno etno-selo Sokolov grad, izjavio je Srni načelnik opštine Milovan Bjelica.

Bjelica je rekao da su radovi podrazumijevali mašinsko čišćenje terena, gradnju nasipa i izgradnju saobraćajnica koje će biti korištene za pristup mehanizaciji. Radove su izvele građevinske mašine iz Andrićgrada.

On je istakao da je u toku izrada dokumenata poslovnog uređenja i tehničke dokumentacije objekata koji će biti izgrađeni na oko 50 hektara površine.

Izrada plana kompletne parcelacije povjerena je Direkcija za izgradnju i razvoj grada iz Bijeljine.

Bjelica je naveo da je završen dio tehničke dokumentacije prvog objekta koji će biti izgrađen na ulazu u etno-selo. NJegova površina je 800 metara kvadratnih, a u planu je gradnja još jednog takvog objekta.

Svi objekti u etno-selu biće izgrađeni u dinarskom stilu, a predviđena površina u osnovi je između 60 i 70 metara kvadratnih. Planirana je i gradnja crkve brvnare i episkopskog ljetnikovca.

Do sada je za gradnju etno-sela isporučena oblovina preduzeću “Podromanija” sa Sokoca, koje će pripremiti građu za krovnu konstrukciju, oblice i ostalo što je potrebno. Bjelica je rekao da je za nabavku građe obezbijeđeno oko 300.000 KM.

Bjelica je rekao da će u narednom periodu preduzeće “Lotika” u saradnji sa opštinom Sokolac i drugim suosnivačima formirati zajedničko preduzeće Sokolov grad.

Idejni tvorac budućeg etno-sela Sokolov grad je srpski režiser Emir Kusturica.