Veče kod Milana i Slobe [FOTO]

20.07.2014.

Veče kod Milana i Slobe

ROGATICA – Da se okupe prtijatelji nije teško naći razlog. Milan Ždrnja, naturilizovani Rogatičanin iz Podgorija kod Mrkonjić Grada i njihov zet Slobodan Ristović, iz Čajetine, a živi, kako reče rogatički pjesnik Božidar Stanar, natkrivljen između Zlatibora i Rogatice, odlučili su da zajednički u naselju „Rudo“ nastave izgradnju kuće popravkom prve ploče i zidanjem novog sprata.

Prvi radovi na kući i beton koji su ugradili, bili su povod da pozovu neke svoje prijatelje i komšije da to i “zaliju“ pićem i lijepim zalogajem.

Susret domaćina i gostiju upriličen je juče, subota, 19. jula u 19 časova. U dvorištu kuće uže i šire porodice Ždrnja, pod tendom kojoj debeli hlad daje „krov“ od bujne vinove loze, okupili su se stari i novi prijatelji, komšije i poznanici. Brzo se ispostavilo da je to međunarodni mini samit kulturnih radnika iz Srpske, BiH i Srbije. Došao pjesnik iz Požege Zoran Nedeljković, sa Zlatibora Slobodan Ristović, iz Višegrada Savo Škobić, Rogatičani Božidar Stanar i Milun-Mišo Lubarda, a za štafelajem i kistom u ruci bio je Hadži-Branko Nikitović, poznati slikar i umjetnik iz Višegrada.

Kad se sve sabralo, ispalo je da je ovo bio jedno veoma uspjelo poetsko veče na kome se, poslije prigodnih pozdravnih govora domaćina Milana i Slobe, recitovalo, čitane pjesme, razgledala mini izložba slika čuvene na Drini ćuprije koju je u hiljadama svojih radova ovjekovječio, pa i na ovom skupu, Hadžija Branko Nikitović.

Slobodan Ristović imao je mini izložbu dijela svojih knjiga iz kojih je, radi svoje skromnosti i uloge domaćina, pročitao samo nekoliko skupu prigodnih pjesama. Savo Škobić čitao je svoje pjesama, a rolu je začinio parodijom na himnu „Hej Sloveni“ koja se završava stihom „hej kreteni“.

Skupu se stihovima obratio i gost iz Požege, Zoran Nedeljković, pjesnik i vlasnik izdavačke kuće „Žiravac“ iz koje je posljednjih godina izašao najveći broj knjiga koje su pisali prisutni književnici.

Mišo Lubarda, koji se još osjeća mladim i okreće za lijepim ženama, za ovu priliku opredijelio se za „svežanj“ ljubavnih pjesama, a Božo Stanar čitao je nove pjesme iz ovih dana promovisane zbirke „Stotinu i neka“.

Posebno nadahnuta bila je besjeda Hadži-Branka Nikitovića. Između ostalog rekao je da je ovo sabor ljubavi koje je sve manje među rodbinom, prijateljima i posebno Srbima kao narodom.

Veče kod Milana i Slobodana začinjena je i prijateljskim ćaskanjem u kome nije bilo politike i ogovaranja. Popijena je i koja čašica domaće rakoje, crnog i bijelog vina, a bilo je i sokova raznih vrsta za ljepši dio skupa i djecu koja su bila slađa od ponuđene torte koju je malo ko odbio prije nego su gosti u kasne sate pošli svojim kućama.

[royalslider id=”122”]