Zanatsko-preduzetnička djelatnost u Rogatici

11.07.2014.

Frizerski salon u Rogatici

DVA DANA DO DOZVOLE ZA RAD

ROGATICA – Zanatsko-preduzetnička djelatnost ima veliki značaj u razvoju opštine Rogatica. To je i razlog da je u opštinskoj administraciji rok za izdavanje rješenja o registraciji novih radnji sa dosadašnjih pet sveden na samo dva radna dana uz sve besplatne obrasce koji se mogu dobiti na info-pultu u šalter sali opštine.

Rekao je ovo načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Darko Novaković na posljednjoj sjednici SO-e uz razmatranje informacije o stanju u oblasti zanatsko-preduzetničke djelatnosti na području opštine.

Zanatstvom kao osnovnim zanimanjem bavi se ovdje 144, a kao dopunskim i dodatnim zanimanjem još 25 preduzetnika.

Među registrovanih 169 preduzetnika 12 je poljoprivrednih proizvođača, 44 samostalna trgovca koji djelatnost obavljaju u 50 radnji i šest pijačnih tezgi. Tu je i 27 samostalnih ugostitelja sa 28 radnji, 52 zanatlija sa 53 radnje, 18 ostalih preduzetnika sa sedam registrovanih radnji i 13 koji djelatnost obavljaju bez poslovnih prostorija – izvoz i sječa drveta i računovodstvene usluge. Tu su i dvije auto-škole, pet taksista i devet autoprevoznika.

Upoređujući sa stanjem u predhodnoj, 2013. godini, broj trgovinskih i ugostiteljskih radnji povećan je za jednog preduzetnika, ostalih djelatnosti za tri, ali su zato pijačne tezge smanjene za dvije, zanatske za četiri. Taksista i autoprevoznika je manje za po tri preduzetnika, ili ukupno gledano za minimalnih 3,98 posto.

Ugostiteljstvom se bavi 27 preduzetnika. Uglavnom se radi o vlasnicima kafe-barova i kafana. Samo jedan je registrovan za pružanje restoranskih usluga. U ruralnom dijelu opštine radi svega četiri ugostitelja.

U zanatstvu koje pruža mogućnost brzog i relativnojeftinog otvaranja novih radnih mjesta sa krajem maja bilo je zaposleno 243 radnika. To je, rečeno je na sjednici SO-e, za šest radnika manje nego u istom periodu prošle godine. Povećanje broja zaposlenih bilježe „ostale djelatnosti“ za 12,5 i trgovina 7,89 posto. Iako u strukturi zaposlenih nemaju veliki procenat, osjetno je smanjenje kod taksista, autoprevoznika i auto škola za čak 42,8 posto. Radnje i zaposleni u njima najčešće se odjavljuju zbog bolesti i nedostatka posla.