Iz štampe izašla knjiga o porijeklu porodice Nešković od Goražda

13. avgusta 2014. 058.ba

Knjiga Neskovici

SPOMENICA UNIŠTENOM ZAVIČAJU

VIŠEGRAD – Izdavačka kuća „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske sa sjedištem u Dobrunskoj Rijeci, u okviru novoformirane biblioteke „Zavičaj“, objavila je knjigu „Neškovići iz Ilina kod Goražda“, čiji je autor Tomislav Nešković, penzioner iz Višegrada.

Na ovoj knjizi, koja je svojevrsna spomenica na porijeklo familije Nešković od Goražda, njihov život i egzodus nakon posljednjeg rata, Tomislav je radio punih 10 godina, sakupljajući i bilježeći sjećanja i predanja više generacija ove familije.

Goraždanski Neškovići vode zajedničko porijeklo sa familijama Kapuran i Šuko od familije Gospić od Žabljaka i Pive, a krsna slava im je Đurđevdan.

Knjiga sadrži brojne šale, anegdote i legende, te sačuvane fotografije. Najvrijednije fotografije ipak nedostaju jer su nestale u zgarištu svih, do temelja porušenih kuća, tako da je ovo čisto srpsko selo u opštini Goražde danas pusto i zaraslo u korov.

Selo Ilino kod Goražda je po mnogo čemu bilo specifično. Naseljavali su ga isključivo članovi familije Nešković, a poslije Drugog svjetskog rata u njemu je bila i četverorazredna osnovna škola.

Počev od 1996. godine u njemu su ostali samo puteljci, zidine kuća i zapušteni izvori vode, te porodično groblje, koje je obnovljeno, pošto je porušeno u ratu 1992. godine.

Danas je ovo groblje jedino okupljalište Neškovića i razlog njihovog povremenog odlaska u zavičaj.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,