KOJIĆ O POŠTENJU…

27.08.2014.

Miroslav Kojic

Radoje Andrić: Pismo iz susedstva (8)

  • Ko o čemu: ko pripada „crvenoj gamadi“, a ko „crevnoj gamadi“?
  • Budući ministar policije Vlade Republike Srpske mora znati i umeti da se koristi sa sedam padeža, a osmi, koruptiv (kome, koliko), i deveti, rokativ (koga, čime) mora zaboraviti.

– SEĆATE LI SE vremena kada je u gotovo svakoj porodici pitanje bilo – gde idemo, a ne – da li idemo na godišnji odmor?
Ja se sećam.

Zato sam ovog leta, ako je ovog leta bilo leta, pred sebe stavio dilemu da li da putujem negde na odmor na Sejšelska ostrva na primer, ili da svoj duh i telo nagradim tako što dvadeset dana neću čitati ništa što je napisao (ili dobio napismeno da objavi) stanoviti narodni poslanik iz Višegrada, poznat kao Miroslav Kojić?

Odlučio sam se za ovo drugo i osećam se kao da sam bio na Sejšelskim ostrvima najmanje dvadeset dana.

A, onda sećate se i toga, kada se vratite sa odmora, sudar sa svakodnevnom, jezivom stvarnošću biva strahovit. Začudo, ja se, vraćajući u tu stvarnost, nisam sudario sa poštenim poslanikom Miroslavom Kojićem: tamo gde sam ga viđao, na fejsbuku, nije ga bilo! Njegov je profil netragom nestao i, taman kada sam hteo policiji da prijavim njegov nestanak, te da se za njim raspiše potraga, kao onomad za Muratom Šabanovićem, bio sam iznenađen: pošteni poslanik Kojić vratio se na fejsbuk!

To me nije iznenadilo jer na fejsbuk može da se vrati ko hoće i kada hoće, a meni je zanimljiva ostala sličnost između poštenog poslanika Kojića i Murata Šabanovića.

– Zašto, ponovo, taj Murat Šabanović?

Zato što je sličnost neverovatna: onamo svi znaju gde se nalazi Murat Šabanović, ali ga niko „ne vidi“ i ne hapsi…
Ovamo – svi znaju gde se nalazi profil poštenog poslanika Kojića, a niko ne hapsi onog ko mu je izbrisao profil…

I, taman kada sam hteo da napišem tekst pod naslovom „Traži se Miroslav Kojić“ – on se, prekjuče, sam pronašao i nije se uhapsio, a vratio se na fejsbuk. Ako postane ministar policije, onako dobar i pošten, siguran sam da će sam sebe uhapsiti!

Tu je mom odmoru bio kraj.

U tom povratku pošteni poslanik Kojić, između ostalog, napisao je:
– „S vjerom u Boga, pravdu i sigurnu pobjedu u oktobru ovoj crvenoj gamadi poručujem da nema te mišije rupe na svijetu u koju će se moći sakriti poslije oktobra kako bi izbjegli odgovornost za ovo zlo i jade koje su nanijeli srpskom narodu.
Svim časnim i poštenim građanima Republike Srpske s’ poštovanjem narodni poslanik Miroslav Kojić.“

Ne mogu da verujem!

Narodni poslanik Skupštine Republike Srpske javno preti „crvenoj gamadi“! Misleći da je dovoljno pametan, veruje da mu je „dosetka“ o crvenoj gamadi duhovita, a jasna, da govori jedno, a ko pročita – znaće da govori drugo i na koga misli…

maskenbal

Da li je za poštenog poslanika Kojića SNSD ta „crvena gamad“ – jer je njihova stranačka boja crvena?
– Ma, neee! – reći će pošteni poslanik Kojić.

Da li je za njega crvena gamad – Komunistička partija, Savez komunista, JUL?
– Ma neee! – reći će pošteni poslanik Kojić.

A, hoćete li, pošteni poslaniče Kojiću, javno i objasniti – šta je to za Vas „crvena gamad“, a u kontekstu oktobarskih izbora?

Ako nećete, moram Vam reći da ni SNSD, ni Komunistička partija, ni SK, ni JUL – nisu zabranjene stranke, a sve i da jesu, nemate pravo da ih nazivate pogrdnim imenima.
Kršite, pošteni narodni poslaniče, Ustav, odnosno Ustavom zajemčene slobode!

I nije toliko strašno i niste jedini koji krši Ustav, nego je monstruozno strašan način na koji to činite, rečima koje su ostale zapamćene kao legitimacije fašističkih režima, Adolfovog prevashodno!

I još je strašnija i monstruoznija lakoća kojom Vi, pošteni poslaniče Kojiću, tu gadost i neljudskost javno izgovarate, pišete i objavljujete.

A, onda se čudite i zgražavate što Vam se izbriše profil sa društvene mreže na kojoj govor mržnje nije dozvoljen?!

Ma ’ajte, molim Vas! I pri tom, Vi uporno, ko o čemu, Vi o poštenju!

Obraćate se „svim časnim i poštenim građanima Republike Srpske…“?

Ima u Srbiji, sa ove strane Drine, jedna izreka sa kojom do kraja života možete polemisati na svom fejsbuk profilu, a ona glasi:
„Šio mi ga Đuro!“

Dok Vam ga Đuro šije, zamislite Vi, pošteni poslaniče Kojiću, da Vama neko kaže da pripadate ne „crvenoj gamadi“, nego, recimo, „crevnoj gamadi“ (to su paraziti poput pantljičare), ja bih, poštovani poslaniče Kojiću, ustao i rekao:
– Ne! Pošteni poslanik Kojić nije pantljičara, on je, jednostavno, dobri i pošteni poslanik!

Ali, da ne zamaram ja Vas, pošteni poslaniče Kojiću, Vašim Ustavom (a Vi ste činilac ustavotvorne i zakonodavne vlasti), nego da Vam na ovu temu kažem još nešto:

– I to – „pošteni poslanik“ za mene će, dok sam živ, biti prva i jedina asocijacija na Vaš lik, delo i ime!
Ja Vam se divim!
Konačno se neko dosetio da u politički život uvede i termin „pošten“, a to ste učinili Vi i krajnje je vreme bilo!
Vi ste za mene jurodivi čovek koji ima moć da se obraća samo poštenim ljudima, a sebe doživljava kao njihovu personifikaciju.

– Očekujem od Vas, pošteni poslaniče Kojiću, da se pre oktobarskih izbora javnosti obratite zahtevom, izričitim zahtevom, da za Vas glasaju samo pošteni građani, oni koji nikada i nikoga nisu slagali, obmanuli, prevarili, zaveli, obrlatili… A, tek, zatvorenici! Iako imaju pravo glasa, nemoj da je neki glas’o za poštenog poslanika Kojića, on je pošten i hoće da za njega glasaju samo pošteni, a Vi, gospodo zatvorenici, kurve, podvodači, pedofili, lopovi, secikese, berzanski prevaranti, vi LGBT populacije, nemojte slučajno da ste glasali za poštenog poslanika Kojića! On neće da bude vaš poslanik, a bogami, ni ministar policije sa vašim glasovima!

licidersko

Izvolite, dobri, pošteni, i prepošteni poslaniče Kojiću, odgovorite na ovo na Vašem fejsbuk profilu, ako ga, u međuvremenu, zbog govora mržnje, administrator ne ugasi.

Razmislite o ovom, a ja ću razmisliti o Vašem pismu zbog kojeg je administrator ugasio Vaš profil, o onom u kome ste se slavodobitno pozvali na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Vaši partijski prijatelji sačuvali su to pismo pre gašenja Vašeg profila.
I – dostavili su ga meni.

Vi, dobri i pošteni poslaniče Kojiću, razmislite – zašto, ali – nemojte mene pitati zašto!

I u tom tekstu ste, pošteni poslaniče Kojiću, ljudima, pazite: ljudima – pretili „mišijom rupom“, kao i u ovom poslednjem pismu!

I kažu mi Vaši partijski prijatelji, da su Vaše ambicije neskrivene: želite da postanete ministar policije u novoj Vladi Republike Srpske.

Imate pravo da želite, ali ne smete pretiti ljudima! Ili, da Vas podučim, ako hoćete da birači glasaju za Vas, ne smete im pretiti da ćete, kada postanete ministar policije, hapsiti iste te ljude…

I da skupa budemo kooperativni i edukativni: semantički, dve Vaše rečenice koje sam citirao, pošteni poslaniče Kojiću, su katastrofa. Spreman sam da Vas, u nekim mojim slobodnim večernjim satima, malo i opismenim, da Vas naučim da srpski jezik ima sedam padeža, a ne devet.

Kanite li postati ministar policije u Vladi Republike Srpske, morate znati, da na toj funkciji ne postoji padež zvani koruptiv (koliko, kome) i ne postoji padež rokativ (koga, čime).

P.S. za Skupštinu RS:
Gospodo, ako Vaš narodni poslanik sme da javno kaže i napiše „crvena gamad“ da li će vam se gaditi ako ja, iako nisam poslanik, kolokvijalno izgovorim „Srbe na vrbe“!? Zašto, pobogu, ne reagujete gospodo na izjavu poslanika SDS koja tvori Skupštinu?

P.S. za SDS:
Ako vam egzibicionizam Vašeg poštenog poslanika Kojića ne smeta, onda ništa!

P.S. za poštenog poslanika Kojića:
Da li je tačno da se na „Liciderskom srcu“ i na maskenbalu malih Višegrađana u Andrićgradu niste pojavili zato što deca nemaju pravo glasa?