Nagrade mladim filmskim autorima u Andrićgradu

03.08.2014.

12 duhovnih veza u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – U želji da ožive i razviju važan deo filmske umetnosti – dokumentarni film – najbolji mladi filmski autori, koji su sa svojim ostvarenjima učestvovali na Međunarodnom festivalu dokumentarno-kratkometražnog filma „Dvanaest duhovnih veza 2014”, u Andrićgradu će večeras biti ovenčani nagradama.

Pravo učešća na nedavno okončanom konkursu imali su umetnici iz Rusije, Ukrajine, Srbije i Belorusije, od 18 do 27 godina. Učesnici festivala nisu morali da imaju posebne veštine i znanja iz oblasti kinematografije, a osnovni zahtevi bili su kreativno mišljenje i želja za snimanjem filma. Konkursni filmovi traju najduže 50 minuta i isključivo su na ruskom ili srpskom jeziku. U skladu sa pravilima pobednički radovi su nominovani u 12 kategorija – velikodušnost, istorija, Vaskrs, pobeda, otadžbina/domovina, porodica, milost, ruski jezik, Putin, narod, država i literatura.

– Pobednici će u svakoj kategoriji biti nagrađeni od ruskih partnera, Omladinskog projekta „Mreža” iz Rusije, ali će dobiti šansu i da pohađaju master-klas i seminar kod reditelja Emira Kusturice – navodi se u saopštenju organizatora festivala.

Ideja je da se razvije jedinstvena platforma filmske umetnosti – dokumentarni film, a krajnji cilj je afirmacija „misli i osećanja, ljubav za zemlju, njen narod, zasluge i dostignuća svoje zemlje u svetu”.

Organizatori poručuju i da žele da kreiraju grupu dokumentarista promotora iz različitih zemalja koji poseduju slovenski duh i koji bi definisali nova pravila za ceo svet, kroz umetnost pravljenja filmova i originalnih priča.

Organizator festivala je Omladinski projekat „Mreža” iz Rusije, zajedno sa Emirom Kusturicom i njegovom školom filma.

Program počinje u 20 časova a za muzički dio zaduženi su “Krajiški trubači” iz Banjaluke.