Novo u odnosima Rogatice i Ambasade Rusije u BiH

22.08.2014.

Rusko srpsko prijateljstvo  (1)

TEMELjI ZA TRAJNUJU SARADNjU

ROGATICA – Desetog avgusta ove godine u Rogatici je formirano opštinsko Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva. Za prvog predsjednika izabrana je dugogodišnja profesorica ruskog jezika Jelenka Guslov.

Osnovni cilj formiranja Udruženja, reče predsjednica Guslov, je njegovanje vjekovne saradnje u svim sferama života srpskog i ruskog naroda kao braće po porijeklu, vjeri i srodnosti jezika.

Vjetar u leđa radu novoformiranog Udruženja, za čije formiranje najviše zasluge ima Udruženje žena „Snop“ iz Gučeva i njegova predsjednica Slađana Ujić, došao je i sa skupa koji je održan u okviru manifestacija posvećenih krsnoj slavi opštine Preobraženju Gospodnjem na kome su bili prisutni najodgovorniji u opštinskoj administraciji, predstavnici Srpske pravolavne crkve u opštini i istoimenog Udruženja u Doboju, te Ana Ivljeva, ataše, i Juri Trudajčuk, pomoćnik ambasadora za pitanja protokola u Ambasadi Rusije u BiH.

Svi oni pozdravili su ideju za formiranje Udruženja i obećali podršku njegovom radu.

Rusko srpsko prijateljstvo  (1)

Predstavnici ruske Ambasade na ovaj skup došli su i sa poklonima. Donijeli su i prikazali 20 minutini film „O Rusiji“ i izložbu sa 26 fotografija pod naslovom „Moja Rusija“, a Ana Ivljeva predsjednici Guslov poklonila je knjigu o Sevastopolju, koji je ponovo vraćen pod jurisdistiju Rusije od koje je odvojen mimo želje naroda koji u njemu živi.