Održan Ilindanski sabor na Borikama

02.08.2014.

Ilindan na Borikama

DVA DANA SLAVLjA

ROGATICA – Nizom duhovnih, privrednih, kulturnbo zabavnih i sportskih manifestacija na Borikama je održan tradicionalni Ilindanski sabor, koji je trajao dva dana i okupio veliki broj starih i mladih žitelja rogatičke i susjednih opština.

Slavlje je počelo u petak, 1. avgusta, večernjim bogosluženjem u boričkoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla i „Ilindanskim posijelom“ na kome su u tročasovnom programu učestvovali folkloristi, muška i ženska pjevačka grupa KUD „Sretenje“ Crkvene opštine u Rogatici, narodn guslari, instrumentalisti, zdravičar i drugi kulturno-zavani poslenici.

Danas, na sam dan Svetog proroka Ilije, Sabor je počeo liturgijom u i litijom oko boričke crkve u okviru koje je, u porti ovog hrama, pred prigodnim spomen-obilježjem podignutim 2007. obavljen pomen i položen vijenac Opštinske boračke organizacije za 81 poginulog borca VRS i 10 civilnih žrtava sa boričkog platoa koji su poginuli u posljednjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Ilindan na Borikama

Svečanosti su nastavljene prezentacijom turističkih potencijala boričkog platoa koju je upriličila Opštinska turistička organizacija, i izložbom rukotvorina žena Udruženja iz Rogatice i brojnim sportskim takmičenjima.

Ilindan na Borikama

Ilindanskim manifestacijama prisustvovalo je više opštinskih, privrednih i društveno-političkih zvaničnika. Među njima je bio i načelnik opštine Tomislav Puhalac, koji je ispred Administrativne službe opštine, uz Crkvenu opštinu i Mjesnu zajednicu Borike, bio i suorganizator Sabora.

Narodno saborovanje uz pjesmu i igru bilo je tokom cijelog dana. Mnogi su ostali i do kasno u noć.