Održano veče guslara i izvornih pjesama u Čajniču

25. avgusta 2014. 058.ba

Vece guslara u Cajnicu

ČAJNIČE – U okviru Velikogospojinskih svečanosti sinoć je održano veče gusala i izvornih pjesama na kome je nastupalo pet guslara i četiri izvorne muške i ženske grupe širom Republike Srpske koje se održalo u sali doma kulture „Filip Višnjić“ Čajniče sa početkom u 20,00 časova.

Program je otvorio načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić koji je pozdravio goste i sve prisutne i poželio im dobrodošlicu. A nakon toga sa zdravicom se predstavio i višestruki pobjednik Guče gospodin Dragoljub Stojanović.

Pred velikim brojem ljubitelja izvornog melosa nastupili su guslari: Kosta Plakalović iz Istočnog Sarajeva,sveštenik i guslar Miljan Rađenović iz Vučije Luke, Jovović Radisav iz Višegrada, Milovanović Mirko iz Višegrada i Duško Tanović iz Čajniča.

Publici su se predstavile i izvorne grupe iz Foče „Plavi Neven“ sa svojim podmladkom muškom i ženskom grupom, Sveti Jovan Krstitelj iz Višegrada, sveti Đorđe iz Novog Goražda kao i „Izvor“ iz Čajiniča.

Srbi su narod sa bogatom tradicijom i kulturom a ovakvi skupovi na kojima se pjevaju narodne pjesme i sviraju tradicionalni istrumenti doprinose da se takvo naslijeđe sačuva od zaborava.

Na kraju ove manifestacije svi su se zajedno okupili na bini i otpjevali zajedničku pjesmu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: