Osnovano udruženje srpsko-ruskog prijateljstva

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 11. avgusta 2014. 058.ba

Udruzenje sprsko-ruskog prijateljstva u Rogatici

ROGATICA – Poslije Doboja, gdje je u Republici Srpskoj osnovano prvo udruženje srpsko-ruskog prijateljstva, učinjeno je to i u Rogatici.

Na osnivačkoj skupštini, koja je održana sinoć, nedelja, 10. avgusta, donesena je odluka o osnivanju Udruženja i izvršen izbor upravnog odbora od pet članova. Za prvog predsjednika izabrana je Jelenka Guslov, profesor ruskog jezika. Njoj će u radu pomagati Milka Samardžić, protojerej-stavrofor Rajko Cvjetković, Branka Džida i Slobodan Brkić.

Inicijativa za osnivanje udruženja došla je kao plod višegodišnje saradnje Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva sa predstavnicima Ambasade Ruske Federacije u BiH. Ta saradnja sve je više prelazila i na nivo opštine radi čega je ideja dobila i podršku načelnika opštine Tomislava Puhalca, a osnovni cilj je sistematski rad na međusobnom upoznavanju srpskog i ruskog naroda i ostalih pravoslavnih naroda putem učenja jezika, razvijanja svestrane saradnje u oblasti nauke, kulture, umjetnosti, sporta i privrede kroz organizaciju predavanja i drugih raznovrsnih manifestacija uzajamnosti.

Udruzenje sprsko-ruskog prijateljstva u Rogatici

– Radi ostvarivanja ovih i ostalih ciljeva, Udruženje će, reče Slađana Ujić, predsednica „Snopa“, organizovati sekcije za pojedine oblasti djelovanja kao što su učenje jezika, istorija, nauka, kultura, umjetnost, sport, privredna saradnja, etnologija, film, scensko-muzičku djelatnost, turizam i slično.

Prvi korak na tom planu biće novi susret sa predstavnicima Ambasade Rusije u narednu nedelju, 17. avgusta, kao jedna od manifestacija posvećenih krasnoj slavi opštine Rogatica Preobraženju Gospodnjem, kada će biti potpisan memorandum o saradnji i utvrđeni naredni pravci djelovanja.

Susret na kome će se obilježiti srpsko-rusko prijateljstvo u opštini Rogatica biće održan u sali bioskopa u 18 časova. Upravni odbor Udruženja o tome obavještava i pozivaju sve sugrađane koji vole Putina, Ruse i Rusiju da u što većem broju dođu na ovaj skup koji će biti propraćen i nekim prigodnim manifestacijama saradnje srpsko-ruskog prijateljstva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,