Otvorena izložba „Mlada Bosna i Sarajevski atentat“

30. avgusta 2014. 058.ba

Izlozba u Institutu 4

VRIJEDNA DOKUMENTARNA GRAĐA

ANDRIĆGRAD – U organizaciji pokreta „Pozitivna Srpska“ iz Banja Luke u prostoru Galerije Andrićevog instituta, u komleksu Andrićgrada u Višegradu, predsjednik Matice Srpske, prof. Dr Dragan Stanić svečano je otvorio izložbu arhivske građe „Mlada Bosna i Sarajevski atentat“, autora mr Bojana Stojnića, pomoćnika direktora Arhiva Srpske iz Banja luke.

Izlozba u Institutu

Obraćajući se brojnim posjetiocima Stanić je posebno naglasio da se Srbi nikada nisu pokoravali osvajačima, što je u praksi dokazano bezbroj puta, pa i u slučaju Sarajevskog atentata.

On je naglasio da je ovo izuzetno vrijedna i dokumentarno bogata izložba koja svojom edukativnošću na najbolji način oslikava prilike uoči, za vrijeme i nakon Sarajevskog atentata.

Izlozba u Institutu

Mr Bojan Stojnić je podsjetio da je izložba podjeljena na pet tematskih cjelina, koje sadrže dokumente koji ne dozvoljavaju da se falsifikuje istorija. Najvrijedniji eksponati na samoj izložbi su prepiske između članova „Mlade Bosne“, te izvještaji o stradanju srpskog naroda u Bosni i Hercegovini za vrijeme Prvog svjetskog rata, a ono što predstavlja posebnu arhivsku vrijednost su fotografije, koje prikazuju vješanja po BiH i zatvaranja po koncentracionim logorima.

On je najavio da će posjetioci Andrićgrada u Višegradu ovu izložbu, kojom se obilježava 100 godina od izbijanja Prvog svjetskog rata, moći vidjeti do 20. septembra.

Izlozba u Institutu

– Istovremeno, izložba kreće i po Srbiji. Prva destinacija je Beograd, gdje će biti postavljena 15. septembra u Arhivu Jugoslavije, a otvoriće je Nebojša Radmanović, srpski član u Predsjedništvu BiH, potvrdio je Stojnić.

Na svečanom otvaranju izložbe kraćim besjedama publici su se obratili i Borivoje Milošević, član Upravnog odbora Andrićevog instituta, direktor Arhira Srpske Dušan Popović i jedan od osniovača pokreta Pozitivna Srpska, Dalibor Račić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,