Otvorena izložba radova

25.08.2014.

Izlozba u Cajnicu

ČAJNIČE – U okviru Velikogospojinskih svečanosti otvorena je izložba nesvakidašnjih duboreza i slika 23. avgusta 2014. godine u prostorijama Doma kulture „Filip Višnjić“ Čajniče u 18:00 časova i trajaće sedam dana. Izložbu su otvorili: Slikarka Nada Nešović i rukostvaraoci duboreza Vule Vojnović i Uglješa Skoko.

„Umjetnost je takva da kada jednom uđete u nju čitavog života ste njen sluga. Od malih nogu slikam, a od 1999. godine naslikala sam sliku rađenu tehnikom ulja na platnu, a 2003. godine sa Kulturno umjetničkim društvom učestvovala sam na takmičenju u Tesliću gdje sam osvojila i nagradu. I dan danas uživam u svom slikanju i odazivam se na pozive raznih izložbi. Ono što volim da slikam najviše jesu likovi.“ – rekla je slikarka Nada.

Na izložbi posjetioci su u mogućnosti da vide razne ikone kao što su ikona Svetog Đorđa i druge duboreze, takođe su predstavljene slike naslikanih sela, likova, izložene su i razne skulpture urađene od drveta, a pored toga predstavljen je i ručno izrađen namještaj sa elementima nacionalnog stila.

Duborezac Vule Vojnović rekao je da se pravljenjm duboreza počeo baviti slučajno.

Vremenom kada je prepoznao sve vrijednosti drveta nastojao da iz njega izvuče svu moguću ljepotu i plemenitost baveći se proizvodnjom najrazličitijih predmeta. Njegov prvi spoznajni rad od koga je krenuo dalje bila je duvanska kutija. Imao je veliki broj izložbi u Sloveniji, Banja Luci, Goraždu, a njegova prva izložba bila je u Tesliću 2003. godine.

Kao najmlađi duborezac ove godine, na izložbi su predstavljeni radovi Uglješe Skoka koji ima tek 16. Godina, a uveliko se bavi urezivanjem drveta i pravljenjem ikona i raznih drugih predmeta.

„Od 2011. godine počeo sam da rezbarim drvo, to sam počeo kao jedna vrsta hobija. Do sada sam imao sedam izložbi po Republici Srpskoj nadam se da će se i dalje nastaviti. Ove godine osvojio sam prvo mjesto na takmičenju u Banjaluci u rezbarenju drveta gdje je nasikano stradanje u Jasenovacu. S obzirom da stari zanati nestaju imam jaku želju i volju da se zalažem da na neki način ostanu u nama i da svi mladi treba da pomognu u očuvanju tradicionalnih zanata rekao je Uglješa.“