Pjesnički vijenac poklon uz slavu

18.08.2014.

Pjesnicko vece u Rogatici

Preobraženjske kulturne manifestacije u Rogatici

ROGATICA – Posebno napisanom pjesmom o Rogatici kao svom rodnom gradu, Milenko Jevđević, pjesnik koji živi i radi u Banja Luci, prošle nedelje, 17. avgusta otvorio je pjesničko veče koje je kao dio brojnih duhovnih, kulturnih, sportskih i drugih manifestacija posvećeno krsnoj slavi opštine Rogatica Preobraženju Gospodnjem.

Ovo pjesničko druženje sa Rogatičanima počelo je sjećanjem na najveće književno ime sa ovih prostora Vojislava Lubardu, čije je pero prestalo pisati između prošlogodišnjeg i ovog pjesničkog druženja.

– Vojislav Lubarda, rekao je Milenko Jevđević, rođen je u Rogatici 1930. Bio je srpski književnik, romansijer, član Akademije nauka i umjetnosti i Senata Republike Srpske. Pored ostalih djela autor je romana „Gordo posrtanje“, „Preobraženje“, „Pokajanje“ i „Vaznesenje“ čija je tematika bila zločini nad Srbima Romanije i Podrinja. Za roman „Vaznesenje“ 1989. dobio je i Ninovu nagradu.

Susretu pjesnika u Rogatici prvi put je prisustvovao Rajko Petrov Nogo, pjesnik, esejista i kritičar.Toplo pozdravljen od pune sale gradskog bioskopa Nogo je govorio stihove iz nekih od brojnih svojih zbirki pjesama. Posebno toplo pozdravljena je njegova poema „Vjetar sa Kajmakčalana“, ali i sve druge kojim je tu veče izašao pred Rogatičane.

Pjesnicko vece u Rogatici

Pjesničko veče govorenjem svojih pjesama uveličali su i Zoran Kostić, Slobodasn Ristović, Milanko Borovčanin-Romsko, Milan Nikolić, Goran Vračar i domaći stvaraoci Božidar Stanar i Milun-Mišo Lubarda. Svi oni su pred publiku, u kojoj je bio i načelnik rogatičke opštine Tomislav Puhalac i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, izašli u dva kruga.

Muzičkom dijelu ove večeri za pamćenje svoj prilog dala je Danijela Gazdić, magistar harmonike i profesor na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Ona je izvodila djela poznatih kompozitora ozbiljne muzike.

Sa sjećanjem na Vojsilava Lubardu ovo veče je počelo i završeno. Rajko Petrov Nogo iznio je prijedlog da se u Rogatici dadne ime jednoj ljepšoj ulici, da se po njegovom imenu nazove neka školska ili kulturna institucija i da se drže dani srpske proze u liku i pod imenom ovog velikog srpskog književnika. Kad, na primjer, rekao je on, u Nevesinju i Mostaru imaju Šantićeve večeri, Dučićeve u Trebinju, Andrićeva staza u Višegradu, Višnjićevi dani u Bijeljini i tako redom do Kalinovika i Han-Pijeska, zbog čega bi bez jedne takve manifestacije trebala da bude Rogatica, a iznjedrila je jednu takvu književnu gromadu kakav je bio Vojislav Lubarda.

Sudeći prema aplauzu koji je prijedlog dobio od prisutnih, odluka je već donesena. Ostaje na nadležnim da je praktično realizuju.