Počela izgradnja nove boračke zgrade

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 18. avgusta 2014. 058.ba

Petar Djokic u Rogatici

Preobraženjske svečanosti u Rogatici

ROGATICA – Dan pred krsnu slavu opštine Rogatica najvećim dijelom posvećen je pažnji prema boračkoj populaciji. Tome je doprinijela i posjeta Petra Đokića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Srpske, koji je poslije razgovora sa načelnikom opštine Tomislavom Puhalcem i njegovim saradnicima, uručio šest rješenja o dodjeli po 8000 maraka nepovratnih sredstava za trajno rješavanje stambenog pitanja pododica poginulih boraca u RVI od prve do četvrte kategorije.

Uručujući novih šest, i 33 rješenja koliko ih je prošle nedelje uručila premijer Vlade Srpske Željka Cvijanović, u opštini Rogatica u potpunosti je izvršena konačna i dopunska rang lista iz 2008. godine za zbrinjavanje porodica poginulih boraca i RVI.

Petar Djokic u Rogatici

– Ovo, svjesni smo mi u ministarstvu i Vladi Srpske, nije dovoljno i sigurno nisu dobili svi kojim treba na ovaj način pomoći, ali ovolike su trenutne mogućnosti Republika Srpske. Ići ćemo, nadam se, na nove projekte i nova davanja, rekao je Đokić.

Ministar Đokić je napomenuo da je kroz ovaj jedan od najhumanijih projekata u regionu stambeno makar privremeno riješeno 5506 porodica uz utrošenih preko 100 miliona maraka. U tome su 80 posto sredstva Vlade, a 20 posto lokalnih zajednica kroz obezbjeđenje lokacija i infrastrukture.

Za rješevanje stambenih potreba boračke polulacije u Rogatici juče su, uz prisustvo ministra Đokića otpočeli i prvi radovi na novoj stambenoj zgradi. Na lokacji kod zgrade koju je finansirala Anđelina Džoli za izbjegle i raseljene, od 14 stanova u vrijednosti od blizu 500.000 maraka. U ovoj zgradi Vlada finansira 11 stanova za porodice poginulih boraca i RVI u vrijednosti od 382.000, a opština za svoje potrebe gradi tri stana uz obezbjeđenje lokacije i riješavanje cjelokupne infrastrukture.

Petar Djokic u Rogatici

Ministar Đokić je danas, 18. avgusta, prisustvovao i prijemu porodica poginulih boraca koga je povodom krsne slave Preobraženja Gospodnjeg upriličio načelnik opštine Tomislav Puhalac. Nakon paljenja svijeća zadušnica pred Spomen-kapelom koja riječju i slikom čuva uspomene na 284 poginula borca sa područja ove opštine, položeni su vijenci među kojima je bio i Vlade Republike Srpske, koga je položio ministar Đokić, koji je zatim prisustvovao i parastosu koga je služio protojerej stavrofor Rajko Cvjetković, starješina crkve Svete Trojice u Rogatici.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,