Počeli „Preobraženjski dani – Rogatica 2014“ [FOTO]

12.08.2014.

Otvaranje preobrazenjskih dana u Rogatici

PROGLAŠENA NAJLjEPŠA DVORIŠTA I BALKONI

ROGATICA – Uručivanjem nagrada za najljepše uređeno dvorište i najljepši balkon u gradu i okolini, koje su pripale Biljani Ninković, za dvorište, i jetrvama Milki i Jelki Karadžić, načelnik oštine Rogatica Tomislav Puhalac sinoć, 11. avgusta, u prostorijama Centra za kulturu i sport zvanično je otvorio devetodnevne brojne i različite manifestacije posvećene krsnoj slavi ove lokalne zajednice Preobraženja Gospodnjeg.

Dvoriste Rogatica

Pored prvonagrađenih za dvorišta i balkone, skromne novčane nagrade dobili su i Rade Lošić i Branka Janković iz Seljana, za dvorišta, i za balkone Dule Matijević i Milomirka Jovičić.

U nastavku manifestacija otvorena je izložba rukotvorina Udruženja žena „Rogatica“ i kućne radinosti žena okupljenih oko manastira u Dobrunu kod Višegrada.

Rukotvorine zena u Rogatici

Legat od 1160 knjiga

Na svečan način objelodanjen je i legat od 1160 knjiga i 15 fotografija na velikom formatu Rogatice između Prvog i Drugog svjetskog rata koje je Mirko Šarović poklonio rodnom gradu. Ovaj Rogatičanin u Istočnom Sarajevu najavio je poklanjanje još knjiga i kolekciju slika Radenka Miševića i nekih drugih velikih slikara ako Narodna biblioteka i Centar za kulturu stvore prostorne i druge uslove za njihov prihvat.

Legat Mirka Sarovica

SRBIMA PRIJETI NESTANAK

Ipak, najveću pažnju izazvalo je predavanje na temu „Kuda ide naša omladina“ koga je u prostorijama Narodne biblioteke održala profesor i poznati demograf Biljana Spasić iz Kragujevca.

Prema onom što je rekla gospođa Spasić Srbima u Srbiji i Republici Srpskoj prijet nestanak. Razloga je više, a osnovni su genocid koji je nad Srbima izvršen u posljednjih 100 godina kroz osam ratova u kojim je stradalo preko četiri miliona Srba iako su oni samo branili svoju otadžbinu i slobodu zlatnu.

Biljana Spasic pred Rogaticanima

Za demografski sunovrat Srba, po mišljenju Vasićeve, kriv je i autogenocid kroz čedomorstvo putem abortusa. Na ovaj način godišnje se u Srbiji ubije preko 300.000 začetih beba ili grad veličine Novog Sada. Nije mnogo bolja ni situacija u Republici Srpskoj gdje je prirast po glavi stanovnika 1,2 djeteta, a u Srbiji još katastrofalniji svega 0,80 radi čega se iz dana u dan gase mnoga sela. Na natalitet Srba utiče i droga, sekte, alkoholizam i neke druge pošasti od kojih nisu imuni posebno mladi.

Treći bitan razlog koji po kazivanju profesorke Spasić prijeti nestanku Srba ne samo u matici i Republici Srpskoj je dijaspora. Nema kutka svijeta gdje nije kročila srpska noga. Problem pri tome je što odlaze mladi, reproduktivno sposobni i što je najgore školovani ljudi. Preciznih podataka nema, ali se računa u dijaspori ima preko četiri, a neki tvrde i šest miliona Srba, koji se ženeći domicilne djevojke vremenom asimiliraju u novoj sredini i odnarođavaju od otadžbine i srpskog naroda.

Biljana Spasic pred Rogaticanima

Sve rečeno profesorka Spasić napisala je u više svojih knjiga i potkrijepila prigodnim filmom čija je završna poruka za vaskrs srpskog naroda da se oni „složi, oboži i umnoži“!

Manifestacije posvećene krsnoj slavi Rogatice nastavljaju se danas i narednih dana sve do predvečerja na Preobraženje Gospodnje.

Tekst i foto: Sreten Mitrović