Počelo 21. međunarodno likovno saborovanje u Višegradu

24.08.2014.

Likovno sаborovаnje u Visegradu

NEUNIŠTIVI DUHOVNI MOSTOVI

VIŠEGRAD – Tradicionalnom prozivkom u Gradskoj galeriji u Višegradu u nedelju veče, 24. avgusta počelo je 21. međunarodno likovno saborovanje, na kome učestvuje 38 slikara, grafičara, vajara i umjetničkih fotografa iz Rusije, Amerike, Kanade, Danske, Belgije, Bugarske, Makedonije, Srbije i Republike Srpske.

– Ulazeći u treću deceniju saborovanja nastavljamo sa slikanjem, klesanjem i provlačenjem ploča kroz presu, gradeći mostove koje niko nikada ničim neće moći da poruši. U to sam siguran jer znam o kakvim se neimarima i majstorima radi, koji ovaj duhovni most počeše oktobra mjeseca davne 1993. godine, rekao je u pozdravnoj besjedi Hadži Branko Nikitović, višegradski slikar i utemeljitelj ovog saborovanja, jednog od najmnogoljudnijih u regionu.

Nakon blagoslova, 25. avgusta u manastiru Uspenija presvete Bogorodice u Dobrunu učesnici saborovanja će do 31. avgusta stvarati nova umjetnička djela u kanjonima Drine i Lima, manastirima u Dobrunu i Dobrunskoj Rijeci, u Gradskoj galeriji, Višegradskoj Banji, te na više lokacija u Višegradu, od kojih je po tradiciji najprivlačniji most Mehmed-paše Sokolovića.

Likovno sаborovаnje u Visegradu

Omaž Aleksandru Lukoviću Lukijanu

Prije prozivke prikazan je dokumentarni film Snježana Lalovića, rađen u produkciji RTRS-a, posvećen nedavno preminulom slikaru i grafičaru iz Beograda, Aleksandru Lukoviću Lukijanu.

Ovaj film je svojevrsni omaž na bogato Lukovićevo stvaralaštvo, koji je od 2003. do 2013. godine bio jedan od najaktivnijih učesnika višegradskog saborovanja.

– Umjetnici okupljeni na prošlogodišnjem saborovanju ostavili su nam 40 slika, grafika i skulptura, tako da je fundus Gradske galerije u Višegradu narastao na oko 900 umjetničkih djela, naglasio je Nikitović, najavljujući nova, originalna umjetnička djela tokom ovogodišnjeg saborovanja, čiji je pokrovitelj opština Višegrad.