Pomen borcima prvog Velikog rata

16.08.2014.

Pomen na Grudi

Preobraženjske svečanosti u Rogatici

ROGATICA – Kako se primiče krsna slava Opštine Rogatica Preobraženje Gospodnje sve su „jače“ manifestacije kojim će se uveličati ovaj veliki praznik. Centralni dio petog dana manifestacija bila je posjeta Spomen kosturnici na Grudi u kojoj su sahranjene kosti srpskih i crnogorskih boraca koji su avgusta i septembra 1914. godine poginuli za oslobođenje tadašnjeg sreza rogatičkog.

Vjerski pomen na njihovo stradanje održali su sveštenici crkve u Rogatici Rajko Cvjetković i Marko Glavaš i umirovljeni protojerej – stavrofor Milorad Novaković, a Rade Jovanović, predsjednik prošle godine formiranog Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912–1918. u opštini Rogatica, podsjetio je da je ovo 100-godišnjica kada su zajedničkim snagama srpska i crnogorska vojska u ukupnom sastavu od 23.000 boraca pod komendom serdara Janka Vukotića nakon Čajniča u nezadrživom napadu prema Drini i poslije Goražda, Foče i Kalinovika, 27. septembra 1914. oslobodila i Rogaticu i uspješno nastavila prema Sarajevu.

Pomen na Grudi

U znak pijeteta prema kostima koje leže u kosturnici na Grudi u ime njihovih potomaka i poštovalaca položen je vijenac, a zatim su Grudom počeli odjekivati rodoljubivi stihovi pjesnika Božidara Stanara, Miluna-Miše Lubarde i Milenka Jevđevića, koje su slušali oni koji su došli da odaju poštu sahranjenim u utrobi Kosturnice među kojima je bio i načelnik opštine Tomislav Puhalac i predsjednik Opštinske boračke organizacije Milenko Rajak.

Pomen na Grudi i vraćanje sjećanja na dobrovoljce iz Prvog svjetskog rata, Rade Jovanović, kao pretsjednik Udruženja njihovih potomaka i poštovlaca, uručio je člansku kartu sa brojem 12 Milenko Jevđeviću, pjesniku i Rogatičaninu koji živi i radi u Banja Luci i ne zaboravlja svoj rodni grad, a čiji je djed bio solunski dobrovoljac. Članska karta uručena je i protojereju stavroforu Rajku Cvjetkoviću, koji je takođe potomak solunskog borca i pomaže rad Udruženja.

Tekst i foto: Sreten Mitrović