Preobraženjske biciklističke trke „Rogatica 2014“

19.08.2014.

Biciklisticka trka u Rogatici

POBJEDNIK DUŠAN LELEK

ROGATICA – Umjesto tradicionalnih motociklističkih trka koje su godinama održavane u okviru manifestacije posvećenih krsnoj slavi opštine Rogatica Preobraženju Gospodnjem, ove godine, zbog niza objektivnih razloga, organizovana je prva preobraženjska biciklistička trka sa nadom da postane tradicionalna.

Okupilo se preko 20 biciklista amatera iz Rogatice, Višegrada, Pala, Sokoca i Istočnog Sarajeva. Voženo je 5 krugova stazom dugom 2.700 metara. Start je bio ispred sale gradskog bioskopa. Kod Razvoje banke skretalo se prema osnovnoj školi, a onda ulicom pored Veterinarske stanice, iznad objekata bivšeg Alpa i Roteksa, pa istočnim i sjevernom stranom Sportskog centra i lijevom obalom Rakitnice do mosta Zakula, a onda ulicama Omladinska i Serdar Janka na čijem kraju se izlazilo kod objekta „Matpana“ i dalje do starta.

Takmičari su stazu prelazili u prosjeku 5,20 minuta, a trku je posmatrao veliki broj gledalaca od kojih je većina prvi put gledalo u živo neko biciklističko takmičenje, i nikad u svom gradu.

Biciklisticka trka u Rogatici 2

Šljivić, Lelek i Mučibabić

Iako bez ozbiljnijih treninga i predznanja iz tehnike i taktike u ovom sportu, pobijedio je srednjoškolac Dušan Lelek iz Rogatice. Drugo mjesto, iako je samo sat prije starta prešao maršrutu od svog Višegrada do Rogatice (40 kilomatara) osvojio je Igor Mučibabić, a treće Krsto Šljivić iz Rogatice.

Oni su nagrađeni sa 100, 80 i 50 maraka, koje je obezbijedio organizator trke, opština Rogatica u nadi da je biciklizam sport budućnostri u ovom gradu i da će, bar unekoliko, nadomjestiti motociklističke trke po kojim je bio nadaleko čuven.

– U tom cilju uskoro će, reče direktor Turističke organizacije opštine Nebojša Golić, biti formiran i biciklistički klub kome će organizopvanje trka biti jedno od važnih mjerilo rada u nastojanju da Rogatica ponovo postane prepoznatljiva po trkama dvotočkkaša.