Preobraženjske svečanosti u Rogatici [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 13. avgusta 2014. 058.ba

Preobrazenjski dani u Rogatici

SLIKATRI I RECITATORI KRSNOJ SLAVI I SUGRAĐANIMA

ROGATICA – U nastavku manifestacija posvećenih krsnoj slavi opštine Preobraženju Gospodnjem, večeras je u dvorištu bivše ekonomske škole u centru grada, otvorena višednevna izložba slika mladog akademskog slikara Danijele Novaković i slikara Željka Kneževića.

U malo neobičnom ambijentu izložene su 22 slike ovih autora koji su rođeni u Rogatici. Sutra će ih biti 24, prekosutra 26 i tako do zaključno sa 19. avgustom, kada bi ih trebalo da bude najmanje 34, jer su se ovo dvoje slikara obavezali da svakog dana do krsne slave urade i fondus izložbe povećaju za najmanje još po jednu sliku.

Uglavnom radi se o ulju na platnu sa motivima iz Rogatice, šire i dalje okoline, za koje budući magistar slikarstva Danijela reče da se radi o nepresušnom izvoru tema za slikanje.

– Cilj ove naše izložbe je da gradu pokažemo da u našoj sredini, koja je inače iznjedrila plejadu poznatih slikara, i dalje ima mladih i talentovanih likovnih stvaralaca. To je u neku ruku produžetak škole slikanja koja je počela sa radom prije dvije-tri godine iz koje je izašao dobar broj mladih budućih slikara. Slike koje smo ovom prilikom izložili ja i Željko nastale su u posljednju godinu dana. Treba nam matertijalna podrška i slika će biti, reče Danijela Novaković, koje je i autor preko 400 fotografija iz i okoline Rogatice, koje su se u video tehnici vrtjele u okviru izložbenog prostora. Inače, ovoj mladoj umjetnici fotografija je hobi i uz slikarstvo druga ljubav.

Neobičan ambijent i slike izložene na otvorenom, bez naoko nekog reda, izazvali su dosta pažnje Rogatičana koji su svraćali da ih pogledaju. Svraćali su i stari i mladi. Došlo je i dosta opštinskih zvaničnika na čelu sa načelnikom Tomislavom Puhalcem, koji je i najzaslužniji za ovu i dosta drugih preobraženjskih manifestacija.

Izložba slika začinjena je i prigodnom muzikom. Štimung je davao domaći bend „PROBA“, što je bila prilika i za njihovo javno predstavljanje sugrađanima, posebno starijim koji nisu do sada znali i da postoji.

ZAPAŽEN NASTUP RECITATORA

Prema programu „Preobraženjsakih dana“ u prostorijama Narodne biblioteke Rogatičanin Rade Jovanović trebalo je da izvede monodramu „Priče iz Rogatice“. Iz opravdanih razloga Jovanović je morao otkazati svoj nastup, pa su se umjesto njega na sceni još jednom našli članovi Dramsko-recitatorske družine Narodne biblioteke koji sve uspješnije popravljaju kulturni ambijent u gradu.

Oni su ovoga puta izveli program pod naslovom „Srpski pjesnici kroz riječ i melodije“. Čitane su ili pjevane pjesme Alekse Šantića, Laze Kostića, Desanke Maksimović, Branka Radičevića i Đure Jakšića.

Iako su, takoreći, u program „uskočili“ neplanirano, mladi iz družine osvojili su srca i dušu prisutnih gledalaca i slušalaca, a bila ih je dupke puna prostorija, od kojih su nagrađivani toplim i dugotrajnim aplauzima.

Manifestacije posvećene krsnoj slavi opštine Rogatica se nastavljaju. U četvrtak „ide“ prvi dan turnira fudbalskih nada. Tu je i dramska predstava „Jazavac pred sudom“ Petra Kočića. Na sceni će ponovo biti članovi iz Dramsko-recitatorske družine Narodne biblioteke.

[royalslider id=“124″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,