Proslava slave opštine Čajniče i Crkvene opštine Čajniče

30.08.2014.

Krsna slava u Cajnicu

ČAJNIČE – Opština Čajniče i Crkvena opština Čajniče 28. avgusta 2014. godine proslavili su krsnu slavu Veliku Gospojinu pa je tim povodom u hramu Presvete Bogorodice Čajničke služena liturgija, a ulicama Čajniča prošla je litija sa molitvama i čitanjem Jevanjđelja.

Litija u kojoj je učestvovao veliki broj građana kretala se od Hrama kroz grad i opet u Hram gdje je obavljeno lomljenje slavskog kolača Crkvene opštine Čajniče.

Nakon toga postavljen je ručak u restoranu „Instel” gdje su Načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić i sveštenik Zoran Kalajdžić slomili slavski kolač Opštine Čajniče.

„U odnosu na prošlu godinu posjeta ljudi Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču je znatno manja, bilo je zakazano dosta posjeta ali zbog poplava koje su nas zadesile nisu bili u mogućnosti da dođu. Vjerski turizam u Čajniču ima kapaciteta da se unaprijedi samo je potrebna velika volja kao i novčana sredstva bez kojih ne možemo ništa da uradimo. Do sada smo uradili crkveni konak koji može smjestiti 70 ljudi. Takođe imamo i idejno rješenje urađeno 2003. godine za uređenje konaka koji bi mogao smjestiti takođe veliki broj ljudi. Međutim zbog nedostatka novčanih sredstava trenutno nismo u mogućnosti za njegovu relizaciju“ – rekao je starješina Crkvene Opštine Zoran Kalajdžić.

Krsna slava u Cajnicu

Nakon slomljenog kolača načelnik opštine Goran Karadžić se obratio svim prisutnima pozdravio sve i zahvalio svima koji su se odazvali na poziv da zajedno proslave Krsnu slavu Veliku Gospojinu.

“Čajniče je opština sa velikim kapacitetima kao što su Voda, drvni sortimenti, te turizam i to je samo dio neiskorišćenih kapaciteta koji se uz kvalitetna ulaganja mogu iskoristiti. Trenutno imamo zaposlenih 15 pripravnika-volontera i biće ih još. Takođe smo osnovali udruženje Čajničana u Novom Sadu što nam daje mogućnost da i na šire prostore predstavljamo Čajniče. Ove godine završili smo rekonstrukciju vodovoda u Mjesnoj Zajednici Zaborak”- rekao je Goran.

Posle slave u gradu je organizovano narodno veselje koje je počelo u 18:00 časova.