Ratni vojni invalidi Srpske proslavili krsnu slavu [FOTO]

09.08.2014.

Zeljka Cvijanovic u Rogatici

SLAVLjE BEZ PROBLEMA I POLITIKE

ROGATICA – Ratni vojni invalidi Republike Srpske okupljeni u Savezu u kome je oko 18.000 članova iz 25 lokalnih zajednica iz svih krajeva Srpske, proslavili su krsnu slavu Svetog velikomučenika Pantelejmona.

Domaćin je bio Savez i Udruženje RVI u Rogatici, a slavlju uz veći broj invalida sa područja ove opštine, u ulozi domaćina prisustvovali Dragomir Jančić i Dragan Vrhovac, prvi ljudi Saveza sa saradnicima, kum slave Milorad Jagodić iz Rogatice, i kao gosti predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, savjetnik u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite general Milan Torbica, Staša Košarac, predsjedavajući u Domu naroda Pallamentarne skupštine BiH i drugi.

Manifestacije uz krsnu slavu RVI Srpske počele su polaganjem vijenaca pred Spomen-sobom u centru grada koja riječju i fotografijom čuva sjećanje na 284 poginula borca iz opštine Rogatica u posljednjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

U ime Vlade Republike Srpske vijenac je položila predsjednika Željka Cvijanović. Položen je i vijenac Saveza RVI i Udruženja u opštini Rogatica, a pomen za poginule u Spomen-kapeli služio je starješina rogatičke crkve Svete Trojice, proto-jerej stavrofor Rajko Cvjetković.

Nakon pomena poginulim, gosti i svi prisutni su pješice, glavnom ulicom, došli so prostorija DI „Sjemeć-eksport“ gdje je nakon prigodnih govora domaćina i gostiju, paljenja krsne svijeće i uzetog žita, obavljeno lomljenje slavskog kolača uz tradicionalni slavski ručak koji je zaliven čašicom pića uz muziku jednog od ovdašnjih bendova.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je slava RVI protekla bez riječi o problemima ove populacije. Možda i zbog toga što je danas u Rogatici premijerka Vlade Republike Srpske Željka Cvijenović izjavila da će biti omogućeno da sve porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koje nisu riješile svoje stambene prilike moći da ih riješe u novom projektu iz ove oblasti koji će biti otvoren od početka naredne godine.

Domaćin krsne slave RVI za iduću, 2015., biće Udruženje opštine Foča.

[royalslider id=”123”]

Tekst i foto: Sreten Mitrović