Riješiti problem otpada koji Limom stiže u Drinu

29.08.2014.

Snezana Bogosavljevic i Srebrenka Golic

VIŠEGRAD – Ministarstva Republike Srpske i Srbije zadužena za ekologiju dogovorila su da što hitnije riješe gorući problem otpada koji rijekom Lim stiže u Drinu i zagađuje akumulaciju Hidroelektrane u Višegradu.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je poslije sastanka u Beogradu sa ministrom poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežanom Bogosavljević-Bošković da je dogovoreno da 10. septembra bude održan sastanak u Priboju na kojem bi zajedno sa načelnicima opština na tom području, uključujući i saradnike oba ministarstva, riješili taj problem.

Golićeva je podsjetila da je Republika Srpska do sada očistila više od 30.000 metara kubnih otpada koji je stigao plutajući niz rijeku.

“Uzroci su i s jedne i druge strane Lima, iz Republike Srpske i Srbije, uključujući i Crnu Goru. Zajedno ćemo, nadam se vrlo brzo, riješiti ovaj problem”, izjavila je Golićeva novinarima.

Ona je rekla da je dogovoreno i aktiviranje već postojećih radnih grupa na konkretnim projektima kada je riječ o zbrinjavanju otpada i apliciranje prema određenim fondovima, kao što je IPA za 2015. godinu u okviru prekogranične saradnje.

“Samo zajedničkim djelovanjem mislim da ćemo obezbijediti određena sredstva i rješavati, ne samo ovaj, već i neke druge probleme”, istakla je Golićeva.

Ona je dodala da je ovo primjer institucionalne regionale saradnje, navodeći da zemlje zapadnog Balkana ne mogu same, već moraju da se uključuju u zajedničke projekte.

Boškovićeva je rekla da je sa Golićevom razgovarala o tome kako da se urgentno nađu moguća rješenja da se smanji dio otpada koji stiže Limom u Drinu.

Ona je navela da je na sastanku razgovarano o zajedničkim projektima kojima bi to pitanje bilo trajnije riješeno, a riječ je o smetljištima i nesanitarnim deponijama koje se nalaze na priobalju Lima.

“Dogovorili smo konkretne mjere i akcije u narednom periodu, a prva mjera biće sastanak radnih grupa Srbije, Republike Srpske i Crne Gore koje će detaljno snimiti stanje na terenu i predložiti konkretne mjere”, naglasila je Boškovićeva.

Ona je rekla da su dogovorene i akcije za dugoročnu saradnju, jer je zaštita životne sredine i čuvanje rijeka imperativ za sve.

“To su naši prirodni resursi koje smo posudili od generacija koje dolaze i saglasili smo se da je to zadatak za narednu saradnju”, dodala je Boškovićeva.