Saradnja opštine Rogatica i Japanske agencije „Džajka“

29.08.2014.

Ovce od Japanaca u Rogatici

STOTINU OVACA POLjOPRIVREDNICIMA

ROGATICA – U prisustvu Hiroki Miyoshi, glavnog savjetnika Japanske agencije za međunarodnu saradnju „JICI“ (Džajka), preko koje se u BiH realizuje projekat „Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj“, načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac, potpisao je danas 29.8. ugovor sa 20 poljoprivrednih proizvođača i uzgaivača stoke, kojim je dodijeljeno po četiri priplodne ovce i ovan.

Cilj Projekta u cjelini reče načelnik opštine Puhalac je da se pomognu proizvođači koji planiraju da se u narednom periodu bave stočarstvom. Ovo je jedna od pomoći našim domaćinstvima u selu koju realizujemo uz pomoć naroda Japana i Agencijom za međunarodnu saradnju Džajka. Prije nepun mjesec dana podijelili smo 80 društava pčela za 20 uzgaivača koji misle da se bave ovom vrstom proizvodnje. U naradnim mjesecima ove godine u planu je podjela priplodnih grla krava, a zatim sadnica voća i sjemena trave koje treba da poboljša kvalitet stočne hrane kod naših poljoprivrednika, a time i njihov kvalitetniji život u cjelini. To je velika stvar za našu opštinu i zato se visoko zahvaljujemo predstavnicima Džajke koji su odabrali i našu opštinu da na ovaj način pogogne našim građanima, posebno seoskom stanovništvu kojem je poljoprivreda osnovno zanimanje.

Dobitnike stada ovaca pozdravio je i predstavnik Džajke Hiroki Miyoshi koji je, između ostalog rekao da je Džajka agencija Vlade Japana i da oni na ovaj način preko i uz pomoć opštine Rogatica način ne pomažu samo socijalno ugroženom stanovništvu, nego i ljudima koji već rade u ovoj oblasti i ostvaruju prihode da bi povećali svoju ekonomsku moć i prošire svoju djelatnost.

Ovce od Japanaca u Rogatici

Inače, ovce koje su donirane dobilo je šest domaćinstava u Mjesnoj zajednici Borike i po sedam u Žepi i Kozićima, a radi se o licima iz kategorije socijalno ugroženih i mlađim ljudima koji planiraju da ostanu na selu i hoće da se bave poljoprivrdom. Jedina njihova obaveza je da ne mogu otuđiti dobiveno stado u roku od tri godine i da u tom periodu, koliko traje i projekat, vrate opštini po petoro jagnjadi za nove donacije.

Željko Purković iz Zakoma jedan je od potpisnika ugovora o prijemu ovaca iz donacije Agencije Džajka. On reče da se bavi poljoprivredom i posebno stočarstvom od koga ima najviše koristi. Ova donacija mu znači podršku za dalje bavljenje ovom djelatnošću. Četiri ovce ove godine, dogodine najmanje osam i tako redom. Uz mojih 30-tak, koliko ih imam sada u toru, to je već stado i garancija boljeg i kvalitetnijeg života.

Ovce će dobiti i Slava Vukašinović iz Bukrića. I ona reče da će joj ova donacija dosta značiti posebno na planu povećanja stočnog fonda, a ovce su višestruko korisne životinje u svakoj porodici.

PODJELA U PONEDELjAK I UTORAK

Ovce kupljene na području opštine Rogatica sa uvjerenjima o zdravstvenom stanju u Borikama i Žepi biće podijeljene u ponedeljak, 1. septembra. Na Borikama u prijedpodnevnim, a u Žepi u popodnevnim časovima.

Poljoprivrednici u Gučevu svoj dio ovog „kolača“ dobiće 2. septembra.