Sve spremno za 21. Saborovanje likovnih umjetnika

SRNA - 13. avgusta 2014. 058.ba

Gradska galerija u Visegradu

VIŠEGRAD – U Gradskoj galeriji u Višegradu sve je spremno za 21. Saborovanje likovnih umjetnika od 24. do 29. avgusta, na kojem će učestvovati više od 35 umjetnika iz Rusije, Makedonije, Bugarske, Belgije, Srbije i Republike Srpske.

„Saborovanje je, na neki način, već počelo, jer su umjetnice iz Rusije Irina Demina i Olga Fedotova završile prošle godine započete freske na ulazu u manstir Uspenija Presvete Bogorodice u Dobrunu“, rekao je direktor Gradske galerije u Višegradu Branko Nikitović.

Iz Rusije će na okupljanje likovnjaka u Višegrad stići i dekan državne likovne akademije u Petrogradu Alisa Genadijeva, kao i 25 slikara, tri vajara, pet grafičara i po jedan umjetnički fotogaf i istoričar umjetnosti.

„Ovo saborovanje odavno nosi epitet najmasovnijeg na Balkanu, a interesantno je po tome što većina onih umjetnika koji su jednom bili u Višegradu ponovo žele da dođu, tako da i na ovogodišnjem okupljanju imamo nekoliko `povratnika`“, kaže Nikitović.

Motive za umjetnička djela likovni stvaraoci će potražiti u porti manastira Dobrun i Dobrunska Rijeka, zatim kanjonima Drine i Lima, Višegradskoj banji, brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, a najviše slika nastaće u sjenci mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini.

Organizator Saborovanja je Gradska galerije, uz pomoć opštine Višegrad.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,