Uspješno završena Prva Ljetnja škola Akademije „Andrić“

03.08.2014.

Akademija Andrić

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u kompleksu Andrićgrada, dodjelom nagrada za najbolji esej na temu „Književnost i Prvi svjetski rat“ završena je „Prva ljetnja škola“ za 50 studenata sa devet Univerziteta iz Republike Srpske i Srbije na kojima se izučavaju srpski jezik i književnost.

Organizator ovog edukativnog seminara profesor beogradskog Univerziteta Aleksandra Vraneš, kaže da je zahvaljujući Andrićevom institutu u Andrićgradu sadržaj „Ljetnje škole“ za studente bio kvalitetno osmišljen uz višeaspektni pristup temi “Prvog svjetskog rata i književnosti” a polaznici su imali priliku i da gledaju filmove u bioskopu „Dolly Bell“ na istu temu.

„Predavanja su naišla na dobar prijem kod studenata tako da ova „Ljetnja škola“ pokazuje svoju potpunu opravdanost i neophodnost u našem društvu. Vjerujem da će plemenita misao profesora Emira Kusturice da se oformi Andrićev insitut u njedrima ovog prelijepog grada postati ujedinjujuće mjesto za nauka RS-e i Srbije“, kazala je profesor Vraneš.

Zadnji dan „Ljetnje škole“ predavanja je održao profesor srpske književnosti 20 vijeka, književni kritičar i upravnik Univerzitetske biblioteke u Beogradu – Aleksandar Jerkov. Ocjenjujući rad Akademije „Andrić“, on je rekao da su studenti sa svih srpskih Univerziteta na kojima se proučava srbistika, vrhunska publika a istovremeno naša investivcija u našu budućnost. “Radi se o mladim pametnim ljudima koji su potpuno posvećeni našoj kulturi i vidjeti ih zajedno na jednom izvoru gdje im je omogućeno da se upoznaju sa Andrićevim djelom i razmijenjuju znanja među sobom a prije svega da se upoznaju sa ovom brigom koja je ovdje pokazana, ne samo u Andrićevom opusu nego i cijelog našeg kulturno-istorijskog pamćenja, zaslužuje samo najviše ocjene i najveće pohvale“, istakao je prof. Jerkov.

Za kompleks Andrićgrad, on je poručio da svi sada mogu da sagledaju cjelinu ovog izvanrednog projekta i vide šta je sve ovdje za kratko vrijeme postignuto. “Posebno moramo biti srećni i zadovoljni što je to odmah pronašlo svoju namjenu, jer Andrićgrad nije samo jedna turistička stanica već mnogo više a to je mjesto za intelektualni i duhovni život ne samo ovoga kraja nego srpske kulture u cjelini i njenih odnosa sa drugima“, rekao je Jerkov u svom obraćanju za medije.

I ostali predavači, profesori Filoloških i Filozofskih fakulteta u Banjaluci, Beogradu i Novom Sadu, koji su uzeli učešće na „Ljetnjoj školi“ Akademije „Andrić“ su mišljenja da je ova škola bila veliki uspjeh i da se najzad stvara jedan oblik i forma djelovanja, koju neke druge razvijene sredine odavno imaju a koja će nama Srbima mnogo značiti.

Akademija Andrić

Studenti puni pozitivnih utisaka

O uspjehu Ljetnje škole Akademije „Andrić“ govorili su i njeni polaznici. „Obogatili smo naše znanje o Prvom svjetskom ratu o mnogim autorima o kojima ništa nismo znali i čija djela su bila zapostavljena“, kazala je Teodora Micić, student filozofskog fakulteta u Nišu.

Dejan Begović, student beogradskog Univerziteta ističe da su polaznici u okviru „Ljetnje škole“ počeli veliku stvar koja će se ubuduće razvijati fakultetom lijepih umjetnosti, gdje će se izučavati pozorišna, dramska, filmska i ostale umjetnosti.

„Spojila nas je ljubav prema književnosti, prema Ivi Andriću i umjetnosti uopšte. Posebno mi je čast što sam obogatila svoje znanje ovdje u Andrićgradu i Andrićevom institutu“, svoje utiske prenosi mlada Nišlijka Milica Aleksić, koja kaže da je prvi put u Bosni.

Marijana Stojković izučava srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici i kaže da su predavanja o Prvom svjetskom ratu na nju ostavila snažan utisak. “Ovdje smo naučili mnogo o našim precima, književnim stvaraocima, zatim o Andriću našem nobelovcu. Možda više nikada nećemo imati ovakvu priliku“, kazala je Stojkovićeva.

Višegrađanka, Milica Nikolić je student beogradskog Univerziteta i ponosna je što je „Ljetnja škola“ održana baš u njenom gradu i Andrićevom institutu. “Pored lijepog druženja sa svojim kolegama pamtiću ovu školu po izvrsnim predavanjima naših profesora koji su spojili književnost i istoriju i koji su nam prenijeli znanje o piscima čija djela i život su vezana za Prvi svjetski rat“, pojasnila je ova studentkinja.

Kao još jedan pozitivan rezultat „Ljetnje škole“ u Andrićgradu je ideja studenata da se pokrene časopis u elektronskom izdanju, gdje će biti sabrani svi njihovi radovi na zadate teme tokom ovog edukativnog druženja. Inače, 50 studenata sa devet srpskih Univerziteta, polaznika Prve „Ljetnje škole“ u Andrićgradu, postali su počasni članovi Andrićevog instituta, kao zajedničke institucije RS-e i Srbije.