Deveti međunarodni sajam meda

SRNA - 10. septembra 2014. 058.ba

Sajam meda u Visegradu

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas otvoren „Deveti međunarodni sajam meda“ na kojem je pčelinje proizvode izložilo više od 30 pčelara iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH.

Na manifestaciji, koju je organizovalo Udruženje pčelara „Višegrad“, predstavljeni su livadski i šumski med, kao i polen, propolis, razne mješavine i rakija medovača.

Predsjednik Udruženja pčelara Višegrad Radoje Tasić rekao je da je ovo do sada najorganizovaniji i najmasovniji sajam meda u Višegradu, te da je dostigao trenutak kada može da organizuje i takmičarski dio.

On je pojasnio da je Udruženje za ovaj sajam meda pripremilo priručnik, koji su napisali pčelari o iskustvima u proizvodnji meda. Priručnik je štampan u 200 primjeraka i biće podijeljen svim posjetiocima i članovima Udruženja.

Med

Tasić je dodao da su pčelari izdvojili nekoliko kilograma meda za djecu ometenu u psihičkom i fizičkom razvoju.

„Sa ovog sajma biće pokrenuta inicijativa da se na prostoru Sarajevsko-romanijske i Gornjo-drinske regije organizuje udruženje koje će se baviti problemom pčelarstva, posebno kvalitetom meda. Med sa ovih prostora je čist i zdrav i nije opterećen hemikalijama, koje mogu ugroziti njegov kvalitet“, zaključio je Tasić.

Na Sajmu medu proizvode je izložio Pčelinjak sa Romanije, koji ima oko 300 društava u sezoni. „Bavimo se proizvodnjom matica, što je vrhunac u pčelnjoj proizvodnji. Proizvodimo livadski, šumski i vrcani med, med u saču, matičnu mliječ, polen, propolis i rakiju medovaču. Zadovoljni smo brojem posjetilaca na ovogodišnjem sajmu“, rekla je Slađana Radović sa Sokoca.

Pčelar iz Višegrada Milanko Rakić kaže da se pčelarstvom bavi devet godina, te da je ovogodišnji odziv izlagača dobar.

Deveti međunarodni sajam meda, koji je izložbeno-prodajnog karaktera, organizovalo je Udruženje pčelara Višegrad, pod pokroviteljstvom opštine Višegrad.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,