Divljač i miševi opustošili njive u višegradskom kraju

Glas Srpske - Radoje Tasić - 10. septembra 2014. 058.ba

Maline

VIŠEGRAD – Zbog najezde divljači, ptica i glodara u višegradskom kraju ove jeseni nijedna vrsta voća nije rodila, dok je i povrća sve manje, što je nezapamćeno u posljednjih pola vijeka.

Seljaci su se našli u čudu kako sačuvati njive i povrtnjake od gladnih životinja koje jedu i ono što do sada nikad nisu. Poljoprivredni proizvođači iz sela Drinska pričaju da ptice, što je takođe nezapamćeno, jedu plodove boranije i kljucaju krastavce. Ogromnu štetu nanose i mladim klipovima kukuruza nanoseći im ogromnu štetu.

– Lanac ishrane je totalno poremećen. Da ptice jedu boraniju i krastavce to do sada nije zapamćeno – jadaju se seljaci na višegradskoj pijaci.

Kod domaćina Zorana Papića iz sela Prelova divlje svinje su za samo jednu noć uništile sav kukuruz u njivi koji je bio u fazi pečenjka, a ista nevolja zadesila je i druga sela.

– Znam da nemam od koga tražiti odštetu ostaje mi samo da žalim za trudom i radom i novcem koji sam uložio i pečenjcima koje djeca nisu ni okusila – govori Papić.

U selima vlada i najezda miševa „puhaća“ koji u trci i potrebi za hranom koriste i žice na niskonaponskoj mreži.

– Predveče izmile iz zemlje i svojih rupa i krenu električnim vodovima u potrazi za hranom koje ove godine nema jer oni uglavnom koriste plodove i sjemenke divljeg i pitomog voća – pričaju mještani sela Bijela.

Dodaju da ova vrsta miševa kao hranu, u nedostatku druge, a što do sada nije bio slučaj, jedu plodove krompira, od kojih ostaje samo ljuska, a na meti njihovih oštrih zuba je i pasulj. Vjeverice su odavno u svoja zimska skladišta odnijele nezrele plodove oraha i lješnika koji su tek ponegdje rodili.

Izuzetak je jedino rekordan rod divljih kupina.

– Nevjerovatno je da se sa pticama otimamo o plodove kupina koje u jatima slijeću na divlje kupinjake oko puteva i pustoše ih – pričaju žene koje koriste slobodno vrijeme da naberu ovo ukusno šumsko voće i naprave sok i marmeladu.

Apoteke

U poljoprivrednim apotekama u gradu seljaci najčešće kupuju preparate za uništavanje glodara posebno miševa „puhaća“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,