„Istorijske sveske“ posvećene stradanju Srba

SRNA - Jovana Borovčanin - 28. septembra 2014. 058.ba

Slavko Heleta - Istorijske sveske

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu promovisano je septembarsko izdanje „Istorijskih svesaka“, koje je posebno posvećeno velikom stradanju Srba u Prvom svjetskom ratu.

Promovišući deveti broj „Istorijskih svesaka“, urednik izdavačke kuće „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske Slavko Heleta rekao je da deveti broj časopisa obiluje originalnim dokumentima u vezi sa Prvim svjetskim ratom.

„Tematski se dotičemo Prvog svjetskog rata i perioda poslije Sarajevskog atentata“, rekao je Heleta.

On je dodao da je objavljena i kompletna priči o baki Višnji Mosić, koja je uoči Prvog svjetskog rata na sve moguće načine pomagala članovima Mlade Bosne, žena-heroj koju je kralj svrstao sa solunskim dobrovoljcima.

U ovom broju objavljeni su zapisi o stradanju Srba u Gornjem Podrinju i na Romaniji, koji ujedno treba da podstaknu sve da se stratišta urede i podignu.

Heleta je rekao da se u tekstu o zločinima nad Srbima u gornjem Podrinju i na Romaniji mogu naći podaci o teroru nad sveštenikom Lazarom Kosorićem iz Goražda, te da su objavljeni kompletni spiskovi solunskih dobrovoljaca sa područja opština Čajniče i Goražde.

U ovom broju, između ostalog, objavljene su prepiske i telegrami Nikole Pašića, Živojina Mišića i ostalih vojskovođa koji se odnose na srpski front na Drini 1914. godine.

Heleta je najavio da će „Istorijske sveske“ do kraja godine biti dostupne u knjižarama, a pred Novu godinu planirano je da će svih 12 brojeva biti ukoričeno kao zbornik.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,