Jevtić: Čestitka za Bajram – sramota SDS-a

SRNA - 12. septembra 2014. 058.ba

SDS Bajram

VIŠEGRAD – Politolog religije Miroljub Jevtić smatra da se SDS udaljila od osnovnih načela na kojima je nastala, što pokazuju i uvrede pripadnika te stranke na račun Emira Kusturice, koje ocjenjuje kao sramotne.

„Nije sporno da su za ono što se Srbima kao narodu dešavalo krivi strani centri moći, ali je mnogo veći problem što sami sebe uništavamo i pomažemo mnogobrojnim neprijateljima da što pre završe s nama“ navodi Jevtić za „Pečat“ i kao primjer navodi Omladinsku sekciju SDS-a iz Višegrada, koja je čestitala Kusturici Bajram.

„Postaje jasno da pomenuti tekst nije mnogo uzbudio vrh SDS-a, stranke koja je nastala na fonu odbrane pravoslavlja od islamskog fundamentalizma. To pokazuje kakvu je transformaciju doživela i kolike su sada njene veze sa onim za što su se borili osnivači, pre svega Radovan Karadžić“, ocjenjuje Jevtić.

On je iznenađen što je ova stranka, bez ikakve ograde, dozvolila da se ovako napadne jedan Emir Kusturica – „čovek koji je u najpresudnijim trenucima, kada je to bilo veoma rizično po njega lično, izabrao stranu onih koje su svi napadali i blatili Srpsku“.

Jevtić ukazuje da sam čin Kusturičinog krštenja, kada je uzeo simbolično ime Nemanja, nije značio promjenu vjere, jer on do tada kao ateista i nije pripadao ni jednoj vjeri.

„Kusturica se priključio veri koju su sledili njegovi pradedovi i založio sav svoj ljudski i intelektualni kapital da bude na strani Srba i to u vreme rata od 1991. do 1995. godine“ – podsjeća Jevtić.

On napominje da je Kusturica,uprkos tome što se nije partijski opredeljivao, bio povezivan sa SDS-om, čime je učinio ogromnu uslugu toj stranci i Republici Srpskoj, za šta bi čitav SDS trebao da mu bude zahvalan.

Jevtić smatra da bi posebno zahvalan trebao da bude Višegrad iz kog je i upućena „čestitka“, jer bez Andrića i Andrićgrada to mjesto ne bi imalo veći značaj.

„Zahvaljujući Andrićevoj genijalnosti čulo se za Višegrad. I sada u čast Andrića Kusturica diže Andrićgrad, koji postaje ne samo kulturni prozor u svet te male i beznačajne kasabe nego obećava i da postane fabrika para.

I umesto da ga zbog toga slave svi Srbi iz Bosne, a posebno Višegrađani, veliki Kusturica se ovako blati. Sramota“ – ocjenjuje Jevtić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: