Kusturica: Lokalni moćnici protiv Akademije

18.09.2014.

Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica izjavio je da njegov plan da u oktobru primi prve studente internacionalne Akademije lijepih umjetnosti u Andrićgradu neće biti realizovan zbog opstrukcija lokalnih vlasti u Višegradu.

Kusturica navodi da “partijska mafija” stoji na putu dobrim stvarima.

“Dobili smo pomoć od `Lukoila` i moja privatna firma je započela i napravila program i plan, te je bila u fazi da ove godine otvori fakultet, a onda se ispriječio lokalni SDS koji djeluje uz blagoslov njihove centrale”, rekao je Kusturica za “EuroBlic”.

Kusturica tvrdi da je u pozadini politička igra tamošnjih moćnika, narodnog poslanika Miroslava Kojića i načelnika višegradske opštine Slaviše Miškovića.

Prema njegovim rječima, oni “vladaju svim i svačim” i njihova borba protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uključuje i borbu protiv internacionalnog fakulteta režije.

“Cijelo poluostrvo Andrićgrada je pod koncesijom na 30 godina, što znači da je cijela ta ideja veća i od opštine i od mene, jer će to na kraju biti vraćeno državi”, napominje Kusturica.

Kusturica ističe da se lokalne vlasti suprotstavljaju nečemu što on najlegalnije želi da uradi.

“Ne daju da se kupi čestica koja je već izvedena iz koncesije. A zašto se sve to radi? Pa, u pitanju je opšte stanje koje ide od korupcije do tog lokalnog šerifa koji opstruiše sve što nije po njegovoj volji. To je zaista tužno. Ljudi bi imali koristi od Akademije umjestnosti”, rekao je Kusturica.

Kusturica je istakao da slijedi sudski proces. “Taj spor će oni izgubiti jer ne možete vi da zabranite kupovinu koja je legalna. Pobjeda će biti naša, to je od vitalnog značaja za te mlade ljude tamo”, poručio je Kusturica.