Napušteni psi stalna opasnost za ljude i stoku u Rogatici

06.09.2014.

Psi lutalice u Rogatici

SLABA VAJDA OD AZILA I KASTRACIJE

ROGATICA – U opštini Rogatica sve su poduzeli da smanje broj napuštenih pasa, ali njih ima pa ima i nastavljaju biti opasnost za ljude i stoku.

Zbog zakonske zabrane uništavanja pasa i mačaka sa Javnim preduzećem „Glog“ iz Istočnog Starog Grada već više od tri godine sklopljen je ugovor o hvatanju i odvoženju u azil na Hrešu napuštenih pasa na iznos 827 maraka po dolasku u Rogaticu.

Obaveza „Gloga“ je da uhvati i odveze svakog psa koga bez pratnje vlasnika zatekne bilo gdje u gradu ili selima.

Druga mjera kojom se pokušava smanjiti broj napuštenih pasa je kastracija oba pola. Ugovor o tome potpisan je sa Veterinarskom stanicom „Animalvet“ iz Novog Goražda i kako reče veterinarski inspektor u Odjeljenju za inspekcijske poslove u Administrativnoj službi opštine Mladenka Kariklić u dosadašnjem dijelu ove godine kastrirano je nešto više od 20 pasa koji su u grad vraćeni sa crvenom markicom kao dokaz da je nad njima izvršena operacija i da više neće imati mogućnost razmnožavanja.

– I jedan i drugi ugovor nije dao očekivane rezultate. „Glog“ je ove godine dolazio u Rogaticu pet puta i u prosjeku uhvatio je i u azil na Hrešu odvezao 10 do 15 pasa i time je sigurno smanjen broj napuštenih pasa. I dalje ostaje problem kastriranih pasa. Jesu oni, primjedba je mnogih građana, kastrirani i neće se dalje razmnožavati, ali im nisu povađeni zubi i predstavljaju opasnost za ljude i stoku, kazuje inspektorka Kariklić.

Psi lutalice u Rogatici

– U toku ove godine, naglasila je ona, psi su ugrizli 7 osoba. Problem je u tome što je šest pasa od poznatih vlasnika, a samo jedan od nepoznatih, što će reći iz reda napuštenih. Uz ljude psi napadaju i stoku, posebno ovce. U Darka Perendije iz Lađevina zaklali su sedam, u Miće Vukašinovića iz Pašić Kule devet i Dragana Jankovića iz Zlatnog Dola tri ovce. Prijavljenih slučajeva ima još, ali i dosta onih koji nisu prijavljeni, jer vlasnici ovaca znaju da nema koristi da prijavljuju stradanje jednog ili dva grla.

Nisu u Rogatici problem samo „domaći“ napušteni psi. Problem su i „došle“ sa plavim ili žutim markicama za koje se pretpostavlja da su pušteni iz nekog azila u Federaciji BiH.

Tu je i problem ne vakcinisanih pasa koji se drže kod kuća bilo da su kućni ljubimci ili čuvari kuća i ovaca. Zakonska obaveza je da se godišnje najmanje jednom vakciniše svaki pas i mačka.

Doktor Milenko Ševo iz Veterinarske stanice u Rogatici reče da se ove obaveze pridržava vrlo mali broj imaoca pasa. Pretpostavlja se da na području opštine ima preko četiri hiljade domaćinsttava od kojih najmanje svako treće ima psa i mačku skoro svako, a u dosadašnjem dijelu godine vakcinisano je svega oko 90 pasa i ni jedna mačka.

Cijena od 11,70 maraka, kazuje doktor Ševo, nije razlog što većina vlasnika ne vakciniše svoje ljubimce. Daleko je veći trošak i za vlasnika i za društvo kad bijesan pas, a nedavno je registrovano njihovo prisustvo, ugrize dijete ili kod starih osoba izazove strah i podigne šećer u krvi.

Zato je i apel i veterinara i ljekara da se psi i mačke obavezno dovode na vakcinaciju i ne puštaju na ulicu bez kontrole vlasnika.