Narodna biblioteka mijenja kulturni ambijent u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 13. septembra 2014. 058.ba

Biblioteka u Rogatici

KNjIGE ČITAJU OMAŽ POZNATIM SLUŠAJU

ROGATICA – Narodna biblioteka u Rogatici sve više postaje centar kulturnih zbivanja u ovom gradu. Uz 33.000 naslova raznih knjiga, ili tri knjige po glavi stanovnika u opštini, razvrstanih prema namjeni i uzrastu čitalaca u dječije odjeljenje, odjeljenje za omladinu i odrasle, odjeljenje na stranim jezicima, referentnu i zavičajnu zbirku i legat Rogatičanina Mirka Šarovića, na usluzi čitaocima stoji šest radnika sa potrebnim stručnim kvalifikacijama i oni zasad opslužuju skoro 650 čitalaca.

– Naravno to je zanemarljiv procenat u odnosu na ukupan broj stanovnika u opštini i posebno knjižni fond sa kojim biblioteka raspolaže, reče direktorka Biblioteke Anđelka Đerić.

– To je i razlog, dodaje ona, da činimo sve da naše potencijale približimo čitaocima. U tom cilju formirali smo i dramsko-recitatorsko-muzičku družinu sa oko 40 članova, učenika ovdašnje osnovne i srednje škole, čijom aktivnošću, po našem mišljenju, umnogome utičemo na kulturni ambijent i dešavanja u gradu i opštini. Samo u dosadašnjem dijelu tekuće godine organizovali smo 15 različitih manifestacija. Među njima su omaži najpoznatijim srpskim književnicima i pjesnicima. Sjećanje na Lazu Kostića obnovili smo kroz scensko-muzički program „Snove sanjam“, Jovana Dučića „Slava, to je strasno srce mučenika“, Branka Radičevića „Kad bi ove ruže male“, Desanku Maksimović „Sanjam da ćeš doći“, Aleksu Šantića „Ako hoćeš da ti pjevam“ i Đuru Jakšića „Jeste li mi rod, siročići mali“, a Svetom Vasiliju Ostroškom posvetili smo programom „Raduj se Vasilije Sveti, sa nama malenima“.

Djeca u biblioteci u Rogatici

– Opet po našem mišljenju koje potkrijepljujemo i ocjenom prisutnih kojih je bilo preko 400, kazuje Đerićeva, pun pogodak imali smo i sa učenicima osnovne škole kroz radionice uz Svjetski dan smijeha, Dan maternjeg jezika, Svjetski dan knjige, Međunaordni dan dječije književnosti, Svjetski dan pismenosti i povodom 100-godišnjice Sarajevskog atentata priređena akademija na kojoj su učešće uzeli recitatori i pjevači iz naše dramsko-recitatorske družine.

Biblioteka i njeni radnici prilog su dali i uz nedavnu krsnu slavu opštine Preobraženje Gospodnje organizacijom izložbe legata Mirka Šarovića, tribinom „Kuda ide naša omladina“ na kojoj je govorila demograf Biljana Spasić iz Kragujevca, predstavom „Jazavac pred sudom“ Petra Kočića i nekim drugim manifestacijama.

I preostali dio godine biće u znaku aktivnosti u Narodnoj biblioteci. U planu je obilježavanje Evropskog dana jezika, Dana bibliotekara Srpske, Svjetskog dana slobode i stvaralaštva Jovana Jovanovića Zmaja i Vuka Karadžića.

Biblioteka u Rogatici-zgrada

KNjIGE ZA POPLAVLjENE

Narodna biblioteka uključila se i u akciju prikupljanja knjiga za poplavljene u Srpskoj i Srbiji. U julu i avgustu prikupljeno je preko 1800 raznih knjiga, od čega od građana više od 500, a Biblioteka je iz svojih fondova izdvijila 1317 knjiga kojih je imala u većem broju.

Dio prikupljenih knjiga preko Društva bibliotekara Republike Srpske već je otpremljen u Doboj i Obrenovac, a preostali dio ovih dana biće poslat u Šamac, reče Anđelka Đerić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,