Od stradanja Srba čelebićkog kraja prošlo 100 godina

06.09.2014.

Parastos u Celebicima

FOČA – Kod spomenika na brdu Šište iznad Foče danas je služen parastos za 52 srpska rodoljuba sa područja Čelebića, Meštrevca i Zavaita, koje su Austrougari strijeljali na današnji dan 1914. godine.

Na tom mjestu sahranjeno je i 19 Srba ubijenih četiri dana ranije na Crnoj stijeni kod Foče.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić podsjetio je da su u progonima Srba na početku Prvog svjetskog rata najviše stradali mještani pograničnih sela prema Crnoj Gori.

“Austrougarske vlasti su prvo hapsile ljude od ugleda, dobre domaćine, intelektualce, sveštenike da bi zaplašile ostalo stanovništvo da će tako i sa njima postupiti ako budu neposlušni”, rekao je Mašić.

On je naglasio da je 1914. godine ubijeno oko 200 Srba iz Foče, a da je više od 300 stanovnika odvedeno u logore u Arad, Doboj i Sarajevo, odakle ih se mali broj vratio.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 100 godina od stradanja rodoljuba čelebićkog kraja Radojica Mlađenović istakao je da je cilj austrougarskih vlasti bio da se očisti granični pojas prema Crnoj Gori.

“Progoni su počeli strijeljanjima i vješanjima, a nastavljeni su odvođenjem u koncentracione logore, koji se tada prvi put pominju na tlu Evrope i od kojih se, očigledno, ni do danas nije odustalo, jer su se ponavljali i u kasnijim ratnim sukobima”, rekao je Mlađenović.

On je podsjetio da je u avgustu 1914. stradalo i više fočanskih sveštenika i trgovaca, koji su ubijeni na dva drinska mosta – u Foči i Brodu.

Program obilježavanja 100 godina od stradanja fočanskih Srba u Prvom svjetskom ratu nastavlja se večeras promocijom knjige “Adresar mrtvih Fočana – srpske žrtve u 20. vijeku”, autora Milenka Todovića.

Promocija će biti održana u Centru za kulturu i informisanje u 19.00 časova.