Ona je članica Skupštine dijaspore Srbije: Lepotica, poslanik i biznismen

Novosti.rs - Marko Lopušina - 28. septembra 2014. 058.ba

Vanja Petrović

VIŠEGRAD – Izbegla iz Višegrada, diplomirala u Brizbejnu, karijeru gradi u Londonu.

Članovi petnaestak srpskih udruženja su na nedavnim izborima za novog člana Skupštine dijaspore Srbije jednoglasno izabrali Vanju Petrović. Izbore je organizovao Okrugli sto Srba u Velikoj Britaniji, a Skupština u koju je Vanja birana deluje pri Kancelariji za disajsporu Republike Srbije. Osnovana je u skladu sa Zakonom o dijaspori.

Osnivač asocijacije Okrugli sto Srba Jovica Božić o Vanji kaže da je mlada, lepa i pametna.

– Ima tri fakultetske dipome, došla je iz Australije u Englesku na specijalizaciju, radi u uglednoj londonskoj kompaniji i svaki dan se zalaže za Srbe i Srbiju – Božićeve su reči hvale za novu poslanicu u Skupštini dijaspore.

Njegove reči potvrđuju Vanjina dela. U humanitarnoj organizaciji „28. jun“ radila je na sakupljanju pomoći za Srbe sa Kosmeta, iz Višegrada i iz poplavljenih područja Srbije i BiH. Na internetu ima sajt na kome promoviše čari srpske kuhinje. Sama je režirala četiri spota o srpskoj kulturi i hrani.

– Uvek sam znala šta hoću, a šta neću – kaže Vanja. – Nikada nisam želela da mi vreme prolazi uzaludno. Život je isuviše kratak da bih ga trošila na beskorisne i nepotrebne stvari. Trudim se da se konstantno usavršavam i budem svaki dan bolja, kao ćerka i unuka, kao profesionalac, kao drug, kao čovek.

Rođena je u Zenici 1987. godine, a svoje putovanje po svetu započela je prisilno – izbeglištvom iz Višegrada u Užice. Scene dolaska kolona izbeglih Srba tokom „Oluje“ 1995. godine, kaže, nikada neće zaboraviti. Sa devet godina, sa ocem Miroslavom i majkom Draganom odselila se u Australiju. Nedugo zatim, prilikom posete Srbiji, bila je i svedok NATO bombardovanja 1999. godine.

– Koliko god sam volela biznis i menadžment, toliko sam želela da studiram i političke nauke, da shvatim način na koji politika funkcioniše, jer je imala izuzetan uticaj i na moj život – objašnjava Vanja. – Ta ratna iskustva ostavila su neizbrisiv trag u mom sećanju i stvorila neprekidnu želju da pomažem svom narodu.

Završila je tri specijalizacije iz oblasti menadžmenta u Kuala Lumpuru i Čikagu, potom u Brizbejnu specijalizaciju za ljudske resurse, a nedavno u Londonu magistrirala političke nauke. Pored tri svetska jezika koja govori, uči ruski.

ŠARM

Vanja Petrović je 2008. godine bila najlepša Srpkinja iz dijaspore, koja je potom na izboru lepotice Srbije osvojila titule mis šarma i mis komunikativnosti.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: