Osveštana Spomen-kapela za žrtve ustaša u Starom Brodu

SRNA - 20. septembra 2014. 058.ba

Osvestana kapela u Starom Brodu

VIŠEGRAD – U Starom Brodu kod Višegrada osveštana je Spomen-kapela izgrađena u znak sjećanja na 6.000 Srba koje su ubile ustaške jedinice zloglasne „Crne legije“ Jure Francetića u proljeće 1942. godine.

Ovom duhovnom činu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija koju je služio iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Dabrobosanske mitropolije.

„Osveštanom Spomen-kapelom koju smo započeli 2008. godine odužujemo se stradalnicima u Starom Brodu. O istoriji stradanja Srba se ćuti i slabo se o ovome govori. Zaboravljamo naše žrtve, a mnogi u našem narodu zaboravljaju na tako veliko stratište gdje je od ustaša poginulo oko 9.000 ljudi. Moramo se sjećati svojih žrtava, a ova crkva će svjedočiti da je ovdje ljudsko zlo bilo toliko veliko da su bezbrojna djeca i ljudi našli smrt u Drini“, rekao je otac Danilo.

Osvestana kapela u Starom Brodu

Sveštenik Dragan Vukotić rekao je da se u Starom Brodu na dostojnom mjestu može pokloniti precima koji su stradali na zvjerski način.

Autor knjige „Teče krvava Drina“ Momir Krsmanović ističe da ovo treba da preraste u memorijalni skup na Drini, koji će pravoslavni narod posjećivati iz svih krajeva svijeta.

„U knjizi sam napisao jednu istinu, jer sam sva dešavanja uzeo od aktera koji su preživjeli, a sve strahote pričali su potresno. Ovo stratište na obali Drine predstavlja jedan vječiti spomenik. Spomen-kapela koja je podignuta treba da ostane i da služi kao opomena budućim generacijama da se takav zločin više nikada ne ponovi. O ovome se ćutalo više od 60 godina“, naglasio je Krsmanović.

Mitropolija dabrobosanska dodijelila je srebrnu plaketu za svu bratsku i hrišćansku pomoć Goranu Krliću, gramate zahvalnosti Aleksandru Fuluriji i Nenadu Radoviću i Šumskom gazdinstvu „Sjemeć“ iz Rogatice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: